Aktualno

Očekuje nas pad gospodarstva od 1,9 posto

shutterstock Palto

Istočnoeuropske ekonomije u ovoj će godini ostvariti znatno manji rast od predviđenog zbog pogoršanih predviđanja za susjednu eurozonu, objavila je Europska banka za obnovu i razvoj.

EBRD je snizio prognoze za Ukrajinu, Srbiju, Poljsku, Mađarsku i Hrvatsku. Veći rast u odnosu na onaj predviđen u srpnju očekuje se u Ruskoj i Turskoj.

U ovoj će godini gospodarstvo Hrvatske zabilježiti pad od 1,9 posto, dok se u izvješću od prije tri mjeseca očekivao pad od 1,2 posto. Također, u 2013. godini očekuje se rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda od 1,2 posto, dok se u srpnju vjerovalo da će rast iznositi 1,5 posto.
– U Hrvatskoj gospodarska situacija ostaje vrlo teška. BDP je u prvom kvartalu pao za 1,3, a u drugom za 2,2 posto na godišnjoj razini što je posljedica pada inozemne potražnje i slabe domaće potražnje. Zbog toga će ukupni rast u 2012. godini gotovo sigurno biti negativan. Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, pa bi to bi trebalo pridonijeti oživljavanju povjerenja i investicija – piše u izvješću.
Kriza u eurozoni će nastaviti negativno utjecati na rast u tranzicijskoj regiji. Rast BDP-a će se najsnažnije usporiti u zemljama koje su najviše vezane uz euro – navodi se.
Bloombergov autor ističe da Srednju Europu, Balkan i Baltičke zemlje pogađa recesija u eurozoni putem trgovine i bankarskih veza. U tim je zemljama zabilježen značajan pad izvoza zbog slabe potražnje na globalnoj razini. Istovremeno su zapadnoeuropski kreditori srezali financiranje istočnoeuropskog tržišta gdje posjeduju oko dvije trećine bankarske industrije.

Pročitajte još

BRANKO ŠIROK ODGOVARA NA OPTUŽBE U 50 godina nikada nikoga nisam odbio!

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Otvara se restoran “Dinner in the sky” u Dubrovniku

Dulist