Županija

Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik pustila u rad solarnu elektranu, troškovi manji 60 posto!

obrtnicka skola solarna elektrana2

Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik pustila je u rad solarnu elektranu. Fotonaponski moduli, njih 48, smješteni su na krovu zgrade. Njihova ukupna snaga je 21 kW i osigurat će godišnju proizvodnju od 25500 kWh, što odgovara količini energije koju škola godišnje troši. Time Škola postaje neutralna u pogledu emisije CO2 glede električne energije.
Kako ističu iz ove dubrovačke srednje škole, dobivena energija koristit će se za vlastitu potrošnju, a višak energije, kad ga bude, isporučivat će se u mrežu. Projektom je predviđeno da će se godišnji troškovi za električnu energiju smanjiti za 60 posto. Cijena elektrane od 18.000,00 € financirana je sredstvima osnivača, Dubrovačko-neretvanske županije. Povrat investicije, kroz uštede na računima za električnu energiju, očekuje se kroz 4,2 godine.
Osim smanjenja troškova i emisije stakleničkih plinova elektrana će se koristiti i u nastavi za učenike elektrotehničkih zanimanja. S ciljem promoviranja korištenja obnovljivih izvora energije i razvijanja svijesti o potrebi poticanja energetske tranzicije, u hodniku škole postavljen je monitor koji prikazuje rad elektrane, trenutnu snagu, dnevnu, mjesečnu i godišnju proizvodnju te smanjenje emisije CO2.
Ovaj projekt predstavlja kontinuitet u smislu korištenja obnovljivih izvora energije. Škola ima dva sustava korištenja solarne energije za pripremu potrošne tople vode i otočni hibridni sustav (solar i vjetar) za opskrbu električnom energijom računalne učionice.
Sljedeći korak u energetskoj tranziciji i postizanju nulte emisije je renoviranje sustava grijanja pri čemu će se kotlovi na loživo ulje zamijeniti s dizalicama topline za što je već napravljen projekt. Razmišlja se i o postavljanju solarne punionice za električna vozila u skoroj budućnosti.

Izvor; foto: Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

NAJSTARIJA KONAVOKA Kate Braičević proslavila 104. rođendan!

Dulist

[TEMAT MORE] Županija: Ulaganje u povezivanje otoka jedan je od prioriteta

Dulist.hr

[TEMAT MORE] Marija Radić: O izazovima i planovima Udruge Stonski školjkari

Dulist.hr