DuList IN

OBNOVLJEN OBJEKT U GORNJEM ČELU Aparthotel s ‘potpisom’ Kalamote

Aparthotel Kalamota 10

Ovo ljeto, kad uplovite u Gornje Čelo na Kalamoti, neće vas više dočekati otužna slika ratom devastiranog objekta na vrhu rive.

Foto: Dubravko Lenert

Nedavno je vrata otvorio renovirani Aparthotel Kalamota. Potpuna obnova trajala je godinu i pol dana pri čemu se pazilo na svaki, i najmanji detalj. Turistički objekt je obnovljen unutar starih gabarita, fasada je obložena kamenom, a najveće promjene doživjela je unutrašnjost čime je aparthotel zaslužio četiri zvjezdice.

Svih deset apartmana su takozvane pametne smještajne jedinice. Uz jednosobne i dvosobne apartmane najveći ima tri spavaće sobe, a svaki od njih i dnevni boravak te kuhinju – ispričala nam je direktorica ovog novog hotela Pavica Peruško. Tu je još i restoran, a na krovu je smješten otvoreni bazen.

Djelići otoka u uređenju
Za vlasnike hotela Kalamota je neiscrpna tema, stoga su djelić ovog otoka prenijeli i na samo uređenje. Drvo, kamen, pješčane plaže, ruzina… sve je to našlo svoje mjesto u bojama i elementima koji prevladavaju u ovom malom i elegantnom hotelu. Macius, Berdo, Gruda, Polje, Siekan, Glavizza, Bighe… Sobe su nazvane po kalamotskim lokalitetima zabilježenim na staroj austrougarskoj katastarskoj karti koja je takoder bila inspiracija u oblikovanju interijera, menija i mnogih drugih detalja.

Završni detalj dala je dubrovačka akademska slikarica Dubravka Lošić koja je za svih deset apartmana oslikala po jedno veliko unikatno platna. I naravno, svaki apartman nudi djelić raja – prekrasan pogled na valu Gornjeg Čela. Obnovom bivšeg nekadašnjeg Hotela Koločep, Gornje Čelo dobilo je i još jednu vrijednost. Ispred Aparthotela pruža se prekrasna uređena riva s privezištem za goste hotela i restorana. Riva je dijelom pretvorena u taracu bara i restorana, u kojoj će zasigurno uživati brojni Dubrovčani koji ljeti rado dolaze na otok.

– Tijekom dana restoran nudi lagane ručkove, dok smo navečer bazirani na a la carte ponudi – ispričala je direktorica Peruško tijekom obilaska noovotvorenog hotela, a najavila je kako su za ljude iz Grada pripremili popust, i to 30 posto na svu ponudu pića i hrane.

HOTEL BOGATE PROŠLOSTI
Pansion za umjetnost

Još dvadesetih godina prošlog stoljeća ovaj je mali hotel u Gornjem Čelu privlačio brojne goste sa svih strana svijeta. Poznati slovenski slikar Rudolf Marčić, zaljubljenik u Kalamotu, 1926. godine kupio je, tik do same pješčane plaže na rubu rive, vilu koju je preuredio u hotel, točnije ‘Pension Kalamota’. Bila je to zapravo Marčićeva mala slikarska kolonija koju su pohodili brojni umjetnici, slikari, kompozitori, pisci… Slikar je godinama uživao u miru i ljepotama Kalamote i u njegovoj je ostavštini sačuvana knjiga dojmova prepuna komplimenata, crteža, karikatura, nota i stihova koje odaju oduševljenje gostiju koji su uživali u pansionu. Marčićev je pansion vodio sve do 1953. godine. Početkom svibnja te godine napisao je oproštajnu odu Kalamoti. Zapisao je: ‘Koločep, prastara Kalamota, nikad te zaboravit neću; jer bila bi to velika grjehota!’ Izvor: Umjetnik zanesen Kalamotom Rudolf Marčić iz knjige Spomenar, Dubrovčani XX. stoljeća II. Sonje Seferović

OD RUINE DO LJEPOTICE
27 godina bez gostiju

Hotelčić u Gornjem Čelu punih 27 godina nije dočekivao goste. Za obnovu ratom devastirane ruine nije bilo interesa. Prije devedesetih smještajni kapaciteti bili su u sastavu HTP Koločep čija je glavnina turističkog kompleksa smještena u Donjem Čelu, dok im je ovaj manji objekt služio kao depadans. Nakon zavrzlama s tvrtkom Otok znanja, 2013. grupacija Karisma Hotels Adriatic postaje vlasnikom bivšeg kompleksa Hotela Koločep u Donjem Čelu, a time i manjeg turističkog objekta na drugoj strani otoka. U listopadu 2016. KHA je prodala depadans novim vlasnicima.

Pročitajte još

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca

Dođite u Slano na ‘Wine & Fish Street Food Night’!

Dulist