Aktualno

OBLJETNICA NAPADA NA GRAD Čuvajmo sjećanja i dignitet Domovinskog rata

obljetnica napada na grad naslovna

Dubrovnik danas obilježava 33. obljetnicu početka napada na Grad. Tim povodom, nakon polaganja vijenaca u znak sjećanja na sve poginule branitelje i civile na Bononovu te prigodno programa dubrovačke djece u Male braće, vijenci su položeni i na Srđu.
-Današnji dan obilježavamo sjećajući se svih onih koji su svoje živote položili na oltar domovine, sjećamo se civilnih žrtava Domovinskog rata, a posebno se sjećamo poginule djece, njegujući kulturu sjećanja. Kultura sjećanja je bitna, istovremeno ne mrziti nego sjećajući se svega što je bilo i vjerovati da se to tako na taj način više nikad neće ponoviti – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković te istaknuo kako je 1. listopada 1991. Dubrovnik napadnut s kopna, mora i iz zraka i bio je u potpunom okruženju.
-Grad nije pao. Grad se uspio obraniti zahvaljujući prije svega herojstvu dubrovačkih branitelja, ali i zahvaljujući svima onima koji su ostali u gradu i na taj način čuvali i održavali njegov duh. Hvala im svima na tome – rekao je.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je na današnji dan prije 33 godine izvršena brutalna agresija na cijelo dubrovačko područje.
-Sramotna je to epizoda Srba i Crnogoraca koji su se stavili u službu velikosrpske Miloševićeve politike i stvaranja Velike Srbije. Ušli su sve do Srđa kojega na sreću, zahvaljujući našim braniteljima, nisu osvojili. Također su zaustavljeni na Bistrini i kod Stona. To je velika zasluga naših branitelja kojih u to doba nije bilo puno, bilo ih je relativno malo, slabo naoružanih, no uspjeli su zaustaviti tu agresiju – rekao je župan te dodao kako ne smijemo zaboraviti stradanja naših ljudi, poginule branitelje i civile te velika razaranja.
-Danas gledamo u budućnost, ali ne zaboravljamo da u našem susjedstvu još uvijek ima ostataka velikosrpske ideje, danas je to tzv. srpski svet koji je na neki način potencijalna prijetnja našem području. Vidimo da nam svojataju kulturu, velikane iz naše prošlosti, što nas ne bi toliko uzbuđivalo da iza toga ne stoje i teritorijalne pretenzije prema našem području. To nećemo više nikome dopustiti. Danas je Hrvatska snažna i imamo sve što nam treba za obranu. Nikad više! – poručuje Dobroslavić.
Marija Lukšić, predsjednica Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije rekla je na Srđu kako je vrlo važno da sjećanja ostaju nezaboravljena i da naša djeca, naše buduće generacije znaju što su njihovi roditelji proživjeli te da su obranili Lijepu Našu.
-Trebaju očuvati naša sjećanja i dignitet Domovinskog rata – zaključila je.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

Odjel za komunikologiju postao Fakultet za medije i odnose s javnošću: Prva dekanica Romana John preuzima vodstvo

Dulist

Stižu Vladini energetski vaučeri, ali i veći računi za režije

Dulist

NAKON 20 GENERACIJA Profesor Đorđe Obradović otišao u zasluženu mirovinu

Dulist