Aktualno

OBLJETNICA ‘GROFOVA’ Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata bili su istinski heroji

grof naslovna

Danas, 28 godina poslije u čast onih koji s nama nisu dočekali slobodu i domovinu Hrvatsku, u čast deset poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije ‘Grof’, ali i svih drugih poginulih sudionika Domovinskog rata stojimo ovdje ponosni i zahvalni. Ponosni što smo bili sudionici tih nemilih događaja i zahvalni svima onima koji su dali svoje živote, zdravlje, mladost i znanje neovisnoj, slobodnoj, međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj – rekao je na obilježavanju 28. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Grof u petak u Platu Ivan Pavličević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske.

U Platu je, naime,posebnim programom, uz dodjelu plaketa i otvaranje spomen sobe, obilježena obljetnica ove važne postrojbe iz Domovinskog rata. Osnovana je 5. svibnja 1991., a prva baza bila joj je u Platu, u odmaralištu hidroelektrane. Njeni pripadnici sudjelovali su na svim ratištima i u svim operacijama za koje je Ministarstvo unutarnjih poslova RH tada izdalo zapovijed. Za slobodu i neovisnost Lijepe naše borili su se na ratištima od Konavala do Vukovara, a svoj obol su dali u herojskim akcijama oslobađanja hrvatskog juga, ali i povijesnim akcijama Poskok, Medački džep i Oluja. Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata pripadnici SPJ Grof pokazali su se kao odvažni dragovoljci i domoljubi, kao istinski heroji. Na tom putu poginulo je deset pripadnika jedinice, a više od 30 ih je ranjeno i ozlijeđeno te ostalo invalidima.

-Danas, okupljeni ovdje na 28 obljetnicu osnutka odajemo trajnu zahvalu poginulim pripadnicima jedinice jer njihova žrtva je ono čime su nas obvezali zauvijek, a njihova imena nikada ne smiju biti zaboravljena. Oni su Željko Raguž, Antonio Vatović, Mirko Petrekanović, Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac, Nikša Lozo i Ante Glavaš – rekla je uvodno Andrijana Biskup, policijska službenica za odnose s javnošću, koja je vodila program
Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije GROF Dubrovnik Hasib Alibegović citirao je ovom prigodom u Platu riječi zapovjednika obrane Dubrovnika, generala Nojka Marinovića iz knjige Zagonetka pobjede.
-Posebno imponira specijalna policija. Za manju postrojbu u domovini s brojnijim zadaćama ja nisam čuo ni vidio. Gdje god je crta bila ugrožena, a bila je ugrožena na više mjesta, bila je kao švicarski sir, angažirana je specijalna policija koja je u dijelovima ili u cjelini zatvarala tu rupu. I zato ne možemo dozvoliti da u zaborav padne sve ono što su specijalci napravili za Hrvatsku u Domovinskom ratu – rekao je Alibegović.

-Teško je danas sakriti emocije. Svi mi, svi vi koji ste sudjelovali u Domovinskom ratu, bili smo svjedoci mučne agresije na naš kraj i dobar dio Hrvatske. Te davne 1991. godine bez razmišljanja krenuli smo u ostvarenje stoljetnog sna hrvatskog naroda. U borbi dugoj šest godina dočekali smo slobodu, domovinu Hrvatsku – rekao je načelnik Pavličević, a nazočnima se obratio i župan Nikola Dobroslavić.

-Bili smo grubo napadnuti od moćnijeg agresora, od JNA paravojnih postrojbi koje su provodile velikosrpsku zamisao o osvajanju hrvatskih područja, posebno o osvajanju Dubrovnika. Mnogi su se odazvali pozivu domovine na obranu. Imali smo na našem području brojne postrojbe koje zaslužuju počast, a među njima svakako istaknuto mjesto ima i postrojba Grof. Čuvat ćemo uspomenu na njihov doprinos domovini, na njihovu žrtvu kao i žrtvu i doprinos svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske i policije. Obilježavat ćemo ovakve obljetnice, naše poginule junake jer to moramo pamtiti i na tome odgajati našu djecu, ali i zbog toga da nikome više ne padne napamet stupiti neprijateljskom čizmom na ovo sveto hrvatsko tlo – rekao je župan.

Danijela Rašić, sestra poginulog Marija Mandića izrecitirala je stihove pjesme Udobna im budi koju je napisao njihov otac Veljko Mandić, a predsjednik udruge Alibegović je potom obiteljima poginulih i preminulih članova postrojbe uručio plakete, kao i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku, Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, općinama Župa dubrovačka i Konavle i Interventnoj jedinici policije. Nakon vijenaca položenih na spomenik postavljen u znak sjećanja na poginule ‘Grofove’ otvorena je i spomen soba, uz riječi policijskom kapelana fra Iva Kramara kako je čovjek bez domovine, čovjek bez korijena, a bez korijena vene.

Pročitajte još

Situacija u Dalmatinskoj ulici: Ovo je ciganluk

Dulist

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist