Hrvatska

Pročitajte tko je dobio bespovratna sredstva od Ministarstva turizma!

lorencin leko obilazak mlini4

Ministarstvo turizma danas je objavilo rezultate programa dodjele bespovratnih potpora u 2014. godini pod nazivom „Konkurentnost turističkog gospodarstva, kojim Ministarstvo turizma sa ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancira projekte usmjerene na obogaćivanja turističke ponude, stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, povećanja zaposlenosti, umrežavanje pružatelja usluga u turističke klastere te unaprjeđenja međunarodne turističke prepoznatljivosti.

Također, po prvi je puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena i u domaćinstvima (iznajmljivači u privatnom smještaju) za što je izdvojeno nešto više od 7 milijuna kuna! Sredstva programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačka domaćinstva (OPG koje pruža ugostiteljske i/ili turističke usluge) i fizičke osobe – privatni iznajmljivači.

„Program poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva usmjeren je na podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma, kroz podizanje kvalitete smještaja, dodatnih sadržaja u smještaju, uključivanje u predstižna udruženja, podizanje prepoznatljivosti brenda, korištenje novih tehnologija, pripreme projektne dokumentacije. Dakle, radi se o najširem paketu koji je usmjeren na podizanje kvalitete turističkih proizvoda i usluge te svega onoga što poboljšava turistički doživljaj prilikom boravka u destinaciji“, komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja.Kroz Mjeru A, Ministarstvo turizma podupire izgradnju bazena u hotelima, kampovima, seljačkim domaćinstvima te po prvi puta u privatnim apartmanima, kućama za odmor i sobama. Također, Mjera A usmjerena je na ulaganje u realizaciju tematskog definiranja hotela (npr. Business, Congress, Family, Spa), poboljšanje uvjeta za osobe sa invaliditetom, ulaganje u uređenje izletišta, kušaonica i vinotočja, povećanje energetske učinkovitosti, udruživanje privatnih iznajmljivača u zadruge.

Kroz Mjeru B potiče se razvoj posebnih oblika turizma, između ostaloga projekti usmjereni na aktiviranje planinarskih domova te uređenje i prenamjenu napuštenih škola i dr. objekata za potrebe turizma, ulaganje u odmorišta za bicikliste, bike&bed smještaj, zabavni i tematski parkovi te dovršetak izgradnje novih, odnosno obnova ili rekonstrukciju postojećih manjih turističkih brodova s elementima tradicijske gradnje.

Mjerom C sufinancira se priprema projektne dokumentacije novih investicija malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, vezanih za razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda, dok se mjerom D sufinanciraju članarine u prestižnim međunarodnim asocijacijama smještajnih ugostiteljskih objekata za prve tri godine članstva.

Što se tiče naše županije kroz mjeru A2  65.000 kuna dobila je tvrtka AKAN d.o.o.

Kroz mjeru A3 sredstva su dobili OPG-ovi – Željko Laptalo, Zaton (30.000 kuna), Lucka Glavinja, Čilipi (30.000 kuna), Boris Grljušić, Orebić (30.000 kuna), Frano Vlašić, Ston (30.000 kuna i Katica Đuraš, Broce, Ston (30.000 kuna).

Potporu  od 40.000 kuna dobili su: OPG Anka Muhoberac, Lovorno, Osojnik i OPG Kaškić Marin, Lastovo. OPG Nikola Stanišić, Depolo, Korčula dobio je 50.000, dok je OPG Josip Antunović, Kuna Pelješka dobio 60.000 kuna.

Mjera A4 koja se odnosi  na izgradnju i opremanje bazena u privatnom smještaju u iznosu od 40.000 kuna dobili su Marija Muhoberac, Tonči Mamuzić i Anita Boro s područja Grada, Teodora Šarlić Mihaica iz Cavtata, Dubravko Moravec iz Mlina, Krešimir Klarić iz Brsečina te Jasminka Brljević iz Trpnja.

Mjerom B sredstva su osigurana za Gulliver travel d.o.o., Kojan d.o.o., Gruda , Sveta Ana d.o.o., obrti ‘Lopoč’ iz Kule Norinske  i ‘Villa Neretva’ iz Metkovića te  zadruga ‘Stoviš’ iz Stona.

Rezultati se mogu pronaći na ovom linku

Pročitajte još

HIMNA NA POČETKU ŠKOLSKOG DANA Evo što o tome misli ministar Fuchs

Dulist

INKLUZIVNI DODATAK PREMAŠIO OČEKIVANJA Pristiglo 170 tisuća zahtjeva, polovica već obrađena

Dulist

Naknade za nezaposlene strancima i kad je sporazumno prekinut radni odnos

Dulist