Zanimljivosti

Objavljena vizualizacija, hoće li se krenuti korak dalje? Mistična i zaboravljena Rotonda čeka obnovu

Rotonda Oslje 7

Selo Ošlje, ljupko mjesto koje dijeli sudbinu mnogih drugih diljem Hrvatske po pitanju iseljavanja, krije zanimljiv, gotovo zaboravljen arheološki lokalitet u svojoj blizini. Kraj Bijele lokve smjestila se mistična Rotonda, jedinstvena građevina – ruševina koja datira negdje između 9. i 11. stoljeća. Zaboravljena i ne previše izučavana u posljednje vrijeme, čeka Rotonda neka bolja vremena, a mnogi stanovnici Primorja komentirat će nam onako, više za sebe, kako je i ‘Pero iz Primorja, pa nikad nije htio pokrenuti pitanje obnove niti pomoći’, kao ni drugi političari porijekom iz ovog kraja.

Rijetka u povijesti arhitekture
Samo njeno ime otkriva nam zašto je neobična. Radi se, ističe se na portalu Ošlje.com, o ruševini osmeroapsidalne kružne građevine, vrlo rijetke u povijesti arhitekture vremena kojem pripada. Čak ni njeno ime nije jasno definirano – u selu su zapisani nazivi ‘Mirine’, ‘Banovi dvori’, ‘Rotonda’ ili pak ‘Grčka crkva’, a nerijetko se govorilo i samo – ‘kod Bijele lokve’.
– Ne pomaže ni kontinuitet naziva jer je župna crkva posvećena sv. Roku, zaštitniku gu­bavaca s početka 14. stoljeća, dok je sta­ra i najstarija župa matica bila srednjovjekovna crkva Sv. Petra na grob­lju – zapisali su također na stranici.
– Od te su neobične crkve, kakvih je u svijetu zaista malo, sačuvani konzervirani ostaci zidova i do četiri metra visine. Šteta je ipak što za tu prilič­no nedostupnu crkvu, osim stručnja­ka i specijalista, šira javnost vrlo malo zna, iako bi mogla biti vrlo zanimljivo i atraktivno turističko odredište. Također je velika šteta što za tu crkvu veće zanimanje ne poka­zuju ni istraživači naše kulturne baš­tine i što se o njoj relativno malo piše u stručnoj publicistici – navest će se dalje na stranici. A zašto nas je zaintrigirala?

Rotonda Oslje 6

Šanse za obnovu
Krajem siječnja, upravo ova stranica objavila je kompjutersku rekonstrukciju crkve, odnosno vizualizaciju u prostoru, s potpisom Concepta P. Ustupili su nam fotografije i vizualizaciju, a samim time otvorilo se pitanje – hoće li se ikad obnoviti? Odgovor smo potražili kod načelnika Općine Dubrovačko Primorje Nikole Knežića.
– Vizualizaciju nije radila Općina, već je rađena u privatnom aranžmanu, tako da konkretno još nema riječi o mogućoj obnovi. Ipak, razgovarali smo s Ministarstvom kulture po pitanju Rotonde, da se preko njih angažiramo. Međutim, zapelo je oko imovinsko pravnih odnosa, jer se lokalitet nalazi u potpunosti na privatnom zemljištu. Iz Ministarstva su krenuli s razrješavanjem ovog pitanja, očekujemo neke korake, a već su i održani sastanci po pitanju obnove. Kad će ona biti? Zaista ne znam u ovom trenutku. Iz Ministarstva su istaknuli kako bi obnova mogla ići kroz Fondove kada se imovinsko pitanje riješi – kratko je komentirao Knežić za naš tjednik.
Bilo kakav korak naprijed je odlična vijest, a vjerujemo i kako bi mnogi stanovnici Primorja bili presretni kada bi se ovaj lokalitet ‘revitalizirao’, vratio mu se stari sjaj. Upravo ta mističnost Rotonde i malo informacija o njoj sutradan bi mogle biti jedna jako dobra priča – bilo turistička, bilo edukativna u nekom drugom smislu. Svakako, što prije, to bolje!

Rotonda Oslje 5

ISTRAŽIVANJA Tko je sve o Rotondi pisao?
Na Rotondu je, navodi portal Ošlje.com, prvi upozorio Frano Radić u Starohrvatskoj prosvjeti iz 1897. godine. Prvu arhitektonsku snimku objavio je Ilija Sindik 1938. godine u Beogradu, a stonski učitelj i konzervator F. Vlašić napravio je tlocrt 1932. godine. Taj tlocrt objavljen je 1947. u knji­zi o srednjovjekovnoj arhitekturi Đur­đe Boškovića u Beogradu. Spominjali su je i Ljubo Karaman i Ejnar Dyggve, ali bez opisa i crteža, navode na portalu. Godine 1956. istraživao ju je i Tomislav Marasović, a tadašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture u Dubrovniku obavio je arheo­loška istraživanja i sondažne radove s djelomičnom obnovom i konzervacijom 1957. godine. Svakako, u slučaju Rotonde trebalo bi se temeljitije pristupiti istraživanjima, s čime se slažu i stanovnici Primorja!

MNJ/Ošlje.com

Fotografije: Ošlje.com

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist