Hrvatska

Objavljen javni poziv za program „Fond za razvoj turizma u 2014. godini“

turisti guzva4055

S ciljem jačanja konkurentnosti turizma kroz razvoj javne turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove – turističkih atrakcija, a temeljem odluke o raspolaganju sredstvima Fonda za razvoj turizma, Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora pod nazivom „Fond za razvoj turizma u 2014. godini“.

Riječ je o izvanproračunskom prihodu Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište.

Sredstva iz Fonda namijenjena su javnom sektoru, i to za izradu projektne dokumentacije, pripremu ostale natječajne dokumentacije koja je neophodna za kandidiranje projekata za Strukturne fondove EU te za investicije. Dakle, uz pripremu dokumentacije, programom će se financirat projekti izgradnje, uređenja i obnove višenamjenskih objekata, objekata sportsko-planinskih odredišta, prirodnih i uređenih plaža, turističkih informativnih centara, centara za posjetitelje, tematskih parkova, vinskih i drugih tematskih cesta te objekata devastirane kulturne i povijesne baštine koji će se valorizirati kao objekti javne turističke infrastrukture, odnosno muzeji, javni prostori za događanja i sl..

„Ulaganjem u projekte javne turističke infrastrukture, poput plaža, muzeja ili tematskih parkova ojačat će se atraktivnost pojedine destinacije, a samim time i konkurentnost cjelokupnog turizma. Sredstva iz programa dodjeljivat ćemo kontinuirano tijekom čitave godine, a sve kako bi uplaćeni novac od koncesija bio konstantno usmjeren na jačanje kvalitete proizvoda i ponude domaćeg turizma“, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.
Ministarstvo sufinancira do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog programa ili projekta. Minimalni iznos odobrenih sredstava je 100 tisuća kuna, a maksimalni iznos po pojedinom korisniku, odnosno projektu je 2 milijuna kuna, osim za trgovačka društva. Ukupna vrijednost projekta koji se kandidira za korištenje sredstava iz fondova EU, ne smije biti manja od 7,5 milijuna kuna.
Javni poziv otvoren je do 31. listopada 2014. godine. Više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce objavljeni su na službenim web stranicama Ministarstva turizma, pod kategorijom Potpore i krediti – http://www.mint.hr/default.aspx?id=7936, gdje će biti objavljeni i rezultati javnog poziva.
Podsjećamo, na javni poziv „Fond za razvoj turizma u 2013. godini“ kandidirano je oko 400 projekata. Početkom travnja ove godine, Ministarstvo turizma donijelo je odluku o odabiru 40 projekata javne turističke infrastrukture i očuvanja resursne osnove kojima je dodijeljeno oko 20 milijuna kuna bespovratnih potpora. Ostatak projekata koji su kandidirani, a za koje nisu odobrena sredstva prethodnom odlukom, smatraju se kandidiranima za ovaj javni poziv. Kako bi dokumentacija bila usklađena s ciljevima Strategije razvoja turizma do 2020. te napravljena na temeljima financijske održivosti, stručne službe Ministarstva turizma analizirati će i usmjeriti predlagatelje na doradu projekta, u onim slučajevima gdje to smatraju opravdanim.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist