Hrvatska

Obiteljski liječnici upozoravaju kako Zakon o strancima zanemaruje zdravstvenu skrb za strane radnike

dom zdravlja doktor zdravstvo01

Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM)  su upozorili na nedostatke u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o strancima koji je u proceduri u Hrvatskom saboru, a koji ne spominje zdravstvenu skrb za strane radnike.

KoHOM ističe kako je u Hrvatsku dosad pristiglo oko 143.000 stranaca, a da su svi ugovorni partneri obiteljske medicine još u srpnju 2023. dobili uputu HZZO-a da moraju upisivati strane radnike i osigurati im zdravstvenu zaštitu. Međutim, mnogi radnici još uvijek ne dobivaju potrebnu skrb zbog neadekvatnog djelovanja zdravstvene administracije.

Strani radnici često nemaju podatke o cijepljenju niti su obvezni testirati se na tuberkulozu. Osim toga, veliki broj njih ne govori ni hrvatski ni engleski jezik, što otežava komunikaciju s liječnicima. Obiteljski liječnici upozoravaju da nemaju dovoljno informacija o zdravstvenom stanju pacijenata, uključujući podatke o kroničnim bolestima, alergijama i obiteljskoj anamnezi.

Banner 300x250 DU 1

KoHOM je također naglasio problem pritiska poslodavaca, koji sve češće zahtijevaju prisutnost na pregledu svojih radnika, što smatraju neprihvatljivim. Neki liječnici su se, suočeni s jezičnim barijerama koje mogu utjecati na točnost liječenja, odlučili odbiti strane radnike, što je izazvalo prijave poslodavaca nadležnima zbog navodnog rasizma.

KoHOM poziva Hrvatski zavod za javno zdravstvo da se aktivnije uključi u rješavanje problema, predlažući uvođenje 24-satne online prevoditeljske usluge kako bi se olakšala komunikacija i omogućila sigurnija zdravstvena skrb za strane pacijente.

Pročitajte još

„Ma kakvih 1800 eura!“- Radnici DM-a reagiraju na tvrdnje Uprave o plaćama., koliko zapravo zarađuju?

Dulist

HALMED obustavlja primjenu lijeka Telunis – mogao bi biti rizičan!

Dulist

Tražite posao? Država traži vas! – Pogledajte uvjete

Dulist