Kultura

O OBITELJSKOM DOMU VELIKANA Još jedno fantastično predavanje u Kući Bukovac

Kuca Bukovac Predavanje Obiteljski dom Vlaha Bukovca

U Kući Bukovac, u sklopu prigodnog programa obilježavanja 100.  obljetnice smrti Vlaha Bukovca, kustosica Helena Puhara održala je izlaganje “Kuća Bukovac – Duga povijest obiteljske kuće”.

Posjetitelji su na predavanju upoznati s povijesnim razvojem katastarske čestice na kojoj se nalazi Kuća Bukovac, uzevši je kao ogledni primjer mikrolokacije pogodne i za prikaz promjena urbanističke slike Cavtata te za razgovor o bogatoj i heterogenoj cavtatskoj povijesti.

Osim rekonstrukcije nekolicine građevinskih zahvata na prvotnoj kućici u vlasništvu Bukovčevog djeda Giuseppea Fagionija, a zatim sina mu Augustina i konačno, Vlaha Bukovca, popraćen je i razvoj muzealizacije obiteljske kuće, iz zatvorenog, privatnog prostora u javni muzejski prostor.

Današnji muzeološki koncept Kuće Bukovac počiva na preplitanju dvaju temeljnih načela specifičnog prostora, onog obiteljske kuće kao i onog muzejskog, koji je otvoren novoj interpretaciji Bukovčevog djelovanja te brojnim istraživačima slikarevog života i djela.

Podsjećamo na bogat program u Kući Bukovac i na predavanja koja će se održavati četvrtkom u 17 sati.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist