Aktualno

O NEMIRIMA U SAD-a IZ PRVE RUKE Na američkim ulicama kroji se nova politička karta svijeta

c Minneapolis 38th and Chicago

U Duluthu nedaleko Minneapo­lisu, saveznoj državi Orgeon, nemiri na ulicima jenjavaju, objašnjava Alexandra Schmidt, inače stanovnica Dubrovnika koju je epidemija korona­virusa zatekla u posjetu majci. Situa­cija se primirila od kad su privedena i optužena četvorica policijskih časnika odgovorna za smrt Afroamerikanca George Floyda, komentira. Ukinuta je i zabrana kretanja nakon devet sati navečer. Gradsko vijeće već je najavilo raspuštanje i reorganizaciju policijskog odjela. Schmidt vjeruje kako će njihov primjer slijediti i ostali.
Na protestima nije sudjelovala. Naime, zaraza COVID-om 19 mnoge njene sugrađane onemogućila je u tom naumu. Ipak, odbijaju sjediti skr­štenih ruku. Tek sada, iznosi, shva­ćamo moć društvenih mreža i moguć­nosti koje nam one pružaju. Dijele se videozapisi i razni materijali kojima se nastoji osvjestiti javnost. ‘Na kraju dana važno je što si uspio napraviti sa sredstvima koje si imao na rapolaga­nju’, zaključuje. Osobno putem svojeg Instagram profila i bloga poziva ljude da doniraju sredstva udrugama koje se bore za pravdu.

Napredak je vidljiv
— U Portlandu marširamo još od 29. svibnja u samom centru grada oko zgrade Palače pravde, samo 10 minuta pješice od moga stana. Prvih nekoliko noći bilo je podosta nasilja – govori za DuList Ema Hadžiselimović, Ame­rikanka bosanskog podrijetla i česta goća Grada. O pljačkama i oportu­nizmu pojedinaca svjesno odbija raz­govarati jer su kako napominje u kon­tradikciji s u suštini miroljubivim pokretom Black Lives Matters te pro­svjedima koji se posljednja dva tjedna nakon brutalnog ubojstva Floyda odvi­jaju diljem zemlje.

c Portland Oregon

Više pročitajte u tiskanom izadnju DuLista

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist