DuList IN

O CERN-U U DUBROVNIKU Brigljević: ‘Drago mi je da toliko mladih zanima fizika elementarnih čestica’

MOZAIK CERN KLARA

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovniku ovog je četvrtka u prostorijama bivšeg samostan sv. Klare s početkom u 19 sati organizirala predavanje ‘Mogućnosti RH pristupanjem u svjetske znanstvene organizacije (CERN i ESA – Europska svemirska agencija)’, a predavači su bili znanstvenici dr. sc. Vuko Brigljević i dr. sc. Saša Ceci.

– Zaista mi je drago vidjeti mlade na ovakvim predavanjima kako pokazuju interes za sudjelovanje. Sve mogućnosti koje CERN pruža će zaista biti upravo ovim mladim ljudima nadohvat ruke. Večeras se govorilo o potpisivanju sporazuma i suradnji s CERN-om i mogućnostima koje takav sporazum stvara. Još jednom ponavljam drago mi je vidjeti isključivo mlade na ovom predavanju, jer to znači da ima nade i za naš grad i za budućnost – poručila je prof. Marlena Ćukteraš.

-Prije točno mjesec dana u Zagrebu potpisan je sporazum o primanju Hrvatske u CERN. To je jedna prekretnica i moramo iskorstiti sve mogućnosti koje ona za nas nudi. CERN je međunarodna institucija za nuklearna istraživanja kojoj su svrha fundamentalna istraživanja, bez izravnih tehnoloških ili komercijalnih ciljeva, na području fizike elementarnih čestica. Drago mi je vidjeti i ove mlade ljude kako se zanimaju za fiziku, istraživanja i CERN, jer oni su naša budućnost – poručio je dr. sc. Vuko Brigljević.

U petak 29. ožujka u prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku održat će se šesti po redu Cernov Masterclass ‘Međunarodni znanstveni dan za male istraživače’, jedinstveni program CERN-a kojeg organizira Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u suradnji sa znanstvenicima iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, a koji se ove godine po peti put održava u Dubrovniku. Svake godine program okuplja preko 10000 učenika iz cijelog svijeta koji su u potrazi za Higgsovim bozonom. Radni dan mladih istraživača započinje predavanjima o istraživanjima na CERN-u pod (vodstvom profesora Vuka Brigljevića i Saše Cecija) i o pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubranih u LHC akceleratoru. U praktičnom dijelu učenici analiziraju rezultate iz eksperimenata ATLAS, CMS i ALICE, a pomoću tih podataka mogu ponovno otkriti Z-bozon, elementarnu česticu poznatiju pod nazivom božja čestica. Na kraju dana se održava videokonferencija s CERN-om i drugim učenicima koji su taj dan u svojim gradovima imali isti program.

U programu u Dubrovniku sudjeluju učenici Biskupijske klasične gimnazije, a pozvani su i učenici iz Gimnazije Metković i ostalih srednjih škola iz cijele županije (60 učenika).

Kako je izgledalo predavanje, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte tko se sve zabavljao na Osojniku

Dulist

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca