Županija

O čemu će se sve raspravljati na ‘Susretu zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija’?

grad017

Deseti Susret zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija ove godine organizira Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, a održat će se od 14. do 16. studenog 2018. u Dubrovniku.

Na Skupu će prisustvovati predstavnici Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva kulture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Srijeda, 14. studenog je planirana za prijem kod Župana, predstavljanje jadranskih Zavoda te prezentaciju rezultata EU projekta SUPREME (Supporting Maritime Spatial Planning in the Eastern Mediterranean) u okviru kojeg je studija slučaja napravljena za Dubrovačko-neretvansku županiju. Nakon prezentacije predviđen je obilazak recentnih obnovljenih kulturnih dobara u Dubrovniku i Konavlima te neformalno druženje, ističu iz DNŽ.

Jadranske županije su smještene na obali Jadranskog mora i imaju iste ili slične probleme, a jedna od važnih zajedničkih tema je i zaštita kulturne baštine kroz prostorne planove.

U sklopu Susreta u četvrtak 15. studenog 2018. godine organizirana je Konferencija o svjetskoj baštini i prostornom planiranju. Stručnjaci iz Španjolske, Italije, Poljske i Crne Gore predstavit će svoja iskustva, a dugogodišnja suradnica iz Švedske, stručnjakinja za svjetsku kulturnu baštinu će nas upoznati s načinima upravljanja i zaštiti kulturnih dobara. Izlagači su i naši eminentni stručnjaci koji se bave zaštitom kulturnih dobara te prostornim planiranjem. Izlagači će na planiranoj panel raspravi se osvrnuti na temu buffer zone Dubrovnika čija je konzervatorska podloga u izradi, plana upavljanja te općenito temi kulturne baštine u zakonodavstvu i prostornom planiranju.

Na konferenciji ova tema je stavljena u fokus s ciljem podizanja razine svijesti javnosti, tj. približavanja pojmova buffer zona, plan upravljanja, procjena utjecaja na kulturnu baštinu donositeljima odluka, stručnjacima iz raznih oblasti planiranja te zainteresiranim građanima.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist