DuList IN

NUTRICIONISTKINJA MIRNA SENTIĆ Recepti za zdrave blagdanske slastice

mirna sentic naslovna blagdani

Za blagdane se svi opustimo općenito, pa tako i po pitanju prehrane. Teško je zaista, ukoliko vam je zabranjen bijeli šećer ili pak brašno, odoljeti slatkim delicijama s blagdanskog stola. Ali ni ne morate jer, kaže naša nutricionistkinja Mirna Sentić, postoje sjajni keksi i kolači prilagođeni dijabetičarima i svima ostalima koji zbog dijagnoze ne smiju konzumirati navedene namirnice.

-Božićno doba donosi obilje, kako na tanjurima tako i u srcima. Najvažnije od svega je poštivati granice i mogućnosti svoga tijela te zdravstvenog stanja. Ako imamo inzulinsku rezistenciju, odnosno preddijabetes, ili dijabetes tip 1 ili 2 važno je uz odabir kvalitete i količine hrane na tanjuru, razmišljati i o kompenzacijskim aktivnostima – poput brze šetnje nakon jela, plesa, smijeha i organizirane tjelesne aktivnosti. Ne zaboravite tih dana na sebe, najljepše je kada i drugima ste primjer – kako se uz božićno ludilo i obilje može živjeti umjerenost i poštovati svoje tijelo – poručuje nam Mirna, te dijeli s nama recepte prilagođene osobama s dijabetesom te kroničnim bolestima poput debljine, hipertenzije i hiperlipidemije.

Keksići bez brašna

kekici bez brasna
SASTOJCI:

• 1 jaje
• 50 g ksilitola ili smeđeg šećera
• 120 g sitno mljevenih badema
• 50 g kokos ljuskica
• 50 g tamne čokolade nasjeckane
• pola žličice praška za pacivo
• 1 dcl kokosovog ulja
• prstohvat soli

PRIPREMA:

1. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte jaje, rastopljeno kokosovo ulje, nasjeckanu čokoladu (ili čokoladne suze) i oblikujte kompaktnu kuglu.

2. Odmorite tijesto 30 minuta, a onda oblikujte male kuglice, lagano ih spljoštite na površini i oblikujte keksiće.

3. Pecite na 180°C u već prethodno zagrijanoj pećnici, 10 min, a onda ih okrenite naopačke (za 180°) i ostavite na vrućem plehu dok se ne ohlade.

 

Čokoladne bombice

zdrave bozicne bombice

SASTOJCI:

• Suhe šljive bez koštica – 200g
• Lješnjaci tostirani- 250 g
• Kokosovo ulje – 50 ml
• Med ili agavin sirup – 1 mala žlica
• Kakao u prahu – 3-4 velike žlice
• Cimet – 1 mala žličica

PRIPREMA:

1. Tostirajte lješnjake na 170 °C, 15-ak minuta te im oljuštite koricu.

2. Lješnjake usitnite u multipraktiku do sitne teksture i onda dodajte suhe šljive, med, kakao prah te cimet.

3. Miješajte u multipraktiku dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu koju možete oblikovati. U ovom trenu možete dodati aromu vanilije, malo ruma, amareta…

4. Ohladite smjesu 30 minuta prije oblikovanja u kuglice te uvaljajte u sirovi kakao, mljevene lješnjake ili pistacije ili sezam.

Pročitajte još

[ADVENT NA VOJNOVIĆU] Halid nastupa u četvrtak

Dulist.hr

Najbolje igre za duge zimske večeri

Dulist.hr

PONOS DUBROVNIKA Step N’ Jazz među top 3 finalista Supertalenta

Dulist