Za blagdane se svi opustimo općenito, pa tako i po pitanju prehrane. Teško je zaista, ukoliko vam je zabranjen bijeli šećer ili pak brašno, odoljeti slatkim delicijama s blagdanskog stola. Ali ni ne morate jer, kaže naša nutricionistkinja Mirna Sentić, postoje sjajni keksi i kolači prilagođeni dijabetičarima i svima ostalima koji zbog dijagnoze ne smiju konzumirati navedene namirnice.
-Božićno doba donosi obilje, kako na tanjurima tako i u srcima. Najvažnije od svega je poštivati granice i mogućnosti svoga tijela te zdravstvenog stanja. Ako imamo inzulinsku rezistenciju, odnosno preddijabetes, ili dijabetes tip 1 ili 2 važno je uz odabir kvalitete i količine hrane na tanjuru, razmišljati i o kompenzacijskim aktivnostima – poput brze šetnje nakon jela, plesa, smijeha i organizirane tjelesne aktivnosti. Ne zaboravite tih dana na sebe, najljepše je kada i drugima ste primjer – kako se uz božićno ludilo i obilje može živjeti umjerenost i poštovati svoje tijelo – poručuje nam Mirna, te dijeli s nama recepte prilagođene osobama s dijabetesom te kroničnim bolestima poput debljine, hipertenzije i hiperlipidemije.
Keksići bez brašna
SASTOJCI:
• 1 jaje
• 50 g ksilitola ili smeđeg šećera
• 120 g sitno mljevenih badema
• 50 g kokos ljuskica
• 50 g tamne čokolade nasjeckane
• pola žličice praška za pacivo
• 1 dcl kokosovog ulja
• prstohvat soli
PRIPREMA:
1. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte jaje, rastopljeno kokosovo ulje, nasjeckanu čokoladu (ili čokoladne suze) i oblikujte kompaktnu kuglu.
2. Odmorite tijesto 30 minuta, a onda oblikujte male kuglice, lagano ih spljoštite na površini i oblikujte keksiće.
3. Pecite na 180°C u već prethodno zagrijanoj pećnici, 10 min, a onda ih okrenite naopačke (za 180°) i ostavite na vrućem plehu dok se ne ohlade.
Čokoladne bombice
SASTOJCI:
• Suhe šljive bez koštica – 200g
• Lješnjaci tostirani- 250 g
• Kokosovo ulje – 50 ml
• Med ili agavin sirup – 1 mala žlica
• Kakao u prahu – 3-4 velike žlice
• Cimet – 1 mala žličica
PRIPREMA:
1. Tostirajte lješnjake na 170 °C, 15-ak minuta te im oljuštite koricu.
2. Lješnjake usitnite u multipraktiku do sitne teksture i onda dodajte suhe šljive, med, kakao prah te cimet.
3. Miješajte u multipraktiku dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu koju možete oblikovati. U ovom trenu možete dodati aromu vanilije, malo ruma, amareta…
4. Ohladite smjesu 30 minuta prije oblikovanja u kuglice te uvaljajte u sirovi kakao, mljevene lješnjake ili pistacije ili sezam.