DuList IN

Nutricionistica Mirna Sentić o ulozi prehrane kod sindroma policističnih jajnika

mirna sentic 2

Mjesec svjesnosti o sindromu policističnih jajnika je za nama. Toliko čestom sindromu, da ga svaka peta žena ima prema ažurnim istraživa­njima. Još ga možemo pronaći pod nazivom ‘ženska verzija metaboličkog sindroma’ koji sa sobom nosi skup dija­gnoza na koje prehrana i način života imaju utjecaj – inzulinska rezisten­cija, abdominalna debljina, narušen lipidogram (povišene vrijednosti triglicerida ­i kolesterola u krvi), ali i poremećaj drugih hormona poput hormona štitnjače, kortizola te hormona sitosti i gladi (glukagona, inzulina, grelina i leptina). ­

Pripremila Mirna Sentić

Ono što se uglavnom primijeti u praksi kao posljedica svih metabo­ličko-endokrinoloških stanja koja su nabrojana su ciste na jajnicima, anovu­lacija i neplodnost na koje se tek krene reagirati nakon ginekološkog pregleda i analize spolnih hormona.

Dijagnoza PCOS-a nastupit će nakon ginekološke obrade, ako su u pacijen­tice prisutna barem dva od tri moguća kriterija, a to su disbalans spolnih hor­mona – višak androgena (‘muških hor­mona’), nauštrb smanjenja estrogena i progesterona (hiperandrogenizam); izostanak ovulacije i posljedično men­struacije (dismenoreja ili amenoreja); ultrazvučno vidljive perlaste, mikro ciste ili policistični jajnici.

Žene s PCOS dijagnozom – ‘ratnice’
Žene s PCOS dijagnozom zaista s pra­vom nazivamo i ‘ratnicama’ zbog posjedovanja većih koncentracija muških hormona u krvi (androgeni tip PCOS-a). Tako će biti spremne supro­staviti se i zauzeti za sebe u odnosu sa stresom, nastupati u javnosti, biti lide­rice, ali i brinuti za sebe i svoju obitelj istovremeno. Možemo reći da su PCOS žene osjetljivije na stres i promjene, upravo zato jer su hormonski spre­mnije reagirati na njega.

No što ako je taj stres konstantan? Neredovit san, preskakanje obroka, velik broj kava kao stimulans na dan, onečišćeni okoliš (plastika, kozme­tika, plinovi), prenatrpan raspored, tvrdi međuljudski odnosi, nedosta­tak fokusa… Tada tijelo daje signale za usporiti i okrenuti se sebi, prije samog izgaranja. Tada emocionalni dio rat­nice treba najveću utjehu, vrijeme je za preslagivanje i posvećivanje svojim navikama jedenja, spavanja, suple­mentiranja, tjelovježbe i duhovne prakse.

Prije nego dođemo do samih metoda pristupa liječenju PCOS-a, važno je napomenuti da postoje određeni (feno) tipovi istog. U literaturi se najčešće navode dva fenotipa – reproduktivni (‘mršavi’), opisan kao onaj u kojem je primarno poremećen balans spol­nih hormona te metabolički (‘sklon debljanju’), onaj u kojem menstrualni ciklus relativno dobro funkcionira, ali je osoba u značajnom riziku od dijabe­tesa tipa 2 i debljine.

Zato će nekima promjena strukture hranjenja, redovitost obroka i glike­mijski profil obroka biti od presudne važnosti za kontrolu simptoma; dok će nekim klijenticama biti eliminacija trigernih namirnica, ako je u pitanju i pridružena autoimuna bolest Hashi­motov tireoiditis.

‘Ma samo smršavi koje kilo…’
Upravo zbog kompleksnosti pozadine PCOS-a, prehrambeni savjeti upu­ćeni PCOS klijenticama su različiti jer dolaze iz prizme razumijevanja dubine metaboličkih simptoma s kojima se susreću. Tada prehrambeni savjeti kao ‘Ma samo smršavi koje kilo’, ‘Izbaci ugljikohidrate’, ‘Ne jedi iza…’, nemaju baš dugoročnog smisla u poznavanju PCOS-a i nošenju s njegovim simpto­mima. Koga sve jedna PCOS žena treba u timu podrške? Ginekologa i endo­krinologa koji će educirati o samom PCOS-u i pridruženim endokrinološ­kim stanjima, ustanoviti njihov status i ozbiljnost istog te odrediti smjer liječe­nja u dogovoru s pacijentom; Nutrici­onista koji će znati primjeniti u praksi dobivenu analizu hormona te stvoriti prilagođene prehrambene smjernice, jelovnik, suplementaciju i educirati o samom PCOS stanju kroz hranu; Kine­ziologa koji će prilagoditi tjelesnu aktivnost i zahtjeve koje tijelo može podnijeti, ovisno o fazi ciklusa u kojem se PCOS žena nalazi; Tjelesnog terape­uta (psihoterapeuta) koji će raditi na mentalnom dijelu PCOS-a koji nije ista­knut prije u tekstu, a nerijetko u praksi, to su tjeskoba, anksioznost, depresije, perfekcionizam.

PCOS prehrana
Slaganje prehrane PCOS-a u praksi znači organizirana i strukturirana prehrana, koja neće biti opterećenje i predstavljati stres tijelu. Taj dio zahti­jeva učenje i predanost, ali dugoročno donosi znanje, intuitivnost u hranjenju i slobodu odabira hrane. Kreće se od hrane povoljnog glikemijskog indeksa (čitajte: cjelovite, integralne žitarice na 25 posto pjata, obilje vlakana 50–70 posto – povrća u obrocima i salati), adekvatnog proteinskog unosa (20–30 posto) – (ribe, jaja, mesa, mahunarki te mliječnih fermentiranih proizvoda) te unosu zdravih masnoća – sjemenka, orašida te omega 3 masnih kiselina.

Kada znamo bazu prehrane i što radimo, tada kreće i strukturiranje i organiziranje prehrane te odabir namirnica koje dugoročno osigura­vaju benefit za zdravlje. PCOS prehrana organizirana je tako da uči navike koje će posljedično dovesti do stabilne gli­kemije, smanjenja upalnih procesa i može dovesti do regulacije hormon­skog statusa uz adekvatnu suple­mentaciju. Primjena svih navika, pre­hrambenih i neprehrambenih (tjelesna aktivnost, duhovna praksa, san, koz­metika) je ključ uspjeha i malih dnev­nih pobjeda koje će predstavljati put ka održivosti i kontroli PCOS simptoma.

RECEPT ZA LAGANI, HRANJIVI I BRZI PCOS OBROK

mirna sentic
nfd

SASTOJCI:

  • kuhana jaja – 2 komada
  • maslinovo ulje – 1 velika žlica
  • napareno tamnozeleno povrće (špinat /blitva/ raštika) – 200 g
  • integralna žitarica (bulgur, heljda, quinoja) – 30 g (suhe mase)
  • bademi lomljeni – 15 g
  • kuhana vakumirana cikla – 2 komada (100 g)
  • sjemenke suncokreta – 1 velika žlica

PRIPREMA:
Jaja skuhajte ili poširajte. Povrće tamnozeleno napa­rite ili blaširajte 3–4 minute u ključaloj vodi, a potom ih odmah procijedite da očuvate što više nutrijenata.

Žitaricu integralnu skuhajte u duploj količini vode i ser­virajte na 25 posto tanjura (1/4), a ostale sastojke stavite okolo.

Kuhanu vakumiranu ciklu možete zblendati s malo soli i maslinova ulja, kako biste dobili slatki pire kojim možete zašarati pjat.

Sve obilato pospijte mljevenim bademima i sjemenkama i bon appetit.

Pročitajte još

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist

‘ULICAMA NAŠEG GRADA’ Bogat zabavni i glazbeni program i ovog tjedna

Dulist

DRUGO MJESTO U SHOWU ‘ELITA’ Aneli Ahmić osvojila 50 tisuća eura

Dulist