Aktualno

Nuncijata u obruču komunalnih problema

nunca2

S obzirom da smo prije godinu dana posjetili stanovnike Nuncijate, za ovaj broj duLista odlučili smo provjeriti kako je danas živjeti u tom gradskom naselju.

Ni danas, kao ni pred godinu dana, njihovi problemi (unatoč predizbornim obećanjima) nisu riješeni. Naime, još uvijek nije napravljen niti pješački prijelaz niti pothodnik na magistrali, Put od Nuncijate i dalje je loše asfaltiran, premda je asfaltiranje obećano još prije nekoliko godina. Više o problemima koji muče stanovnike Nuncijate ispričao nam je mladi bračni par Antonio i Ivana Vuletić, kojima poseban problem predstavlja nepostojanje pješačkog prijelaza.
– Problem je to kako za nas odrasle, tako i za djecu. Kad navečer idem doma upalim žmigavac i tresem se jer se bojim da me netko pritom ne udari. Nema nikakvih naznaka da je tu ulaz u neko naselje, a da ne spominjem da stranci za njega uopće ne znaju. To je katastrofa. Svakoga od nas netko je nekad imao udariti s autom. Da vam ne govorim kako motori ovuda prolijeću – istaknula je Ivana Vuletić.
– Lako se uključiti, ali problem je kada idemo odozdo. Nekoć smo kao djeca igrali nogomet ispod igrališta, na putu, jer nije bilo auta, a sada ne možeš prijeći put. Nedavno je baš jednog dječaka od 6 godina udarilo auto.  Hvala Bogu, dijete je sada dobro – dodao je njen suprug Antonio.
 
POTHODNIK SAMO U SNOVIMA
 
Iako se već neko vrijeme govori o izgradnji pothodnika kojim bi stanovnici Nuncijate, posebno djeca, najsigurnije mogli prijeći magistralu, od njega očito neće biti ništa.
– Pa to bi bilo najbolje rešenje. Mi imamo malo dijete od 3 i pol godine i što kada krene u školu? Znači da ću je morat svaki dan voditi u školu. Malo je cesta u gradu koja je kao ova na Nuncijati – napominje Ivana.
I za bacanje smeća moraju pretrčavati put jer su im dubrovačke komunalne službe kantu za odlaganje otpada postavile ispod naselja.
– Bude gužva, ali na ovom dijelu imamo parking – dodala je Ivana.
– Pitanje je do kada, jer je to nečije, a ne naše. Auto parkiramo ispod oraha, a posadili smo ga kako bismo imali hlada. No, pitanje je dana kada će netko doći i reći 'To je moje i ne možeš tu parkirati' – istaknuo je Antonio.  Od ostalih, posebno izdvajaju probleme sa psima koji slobodno šetaju Nuncijatom.  
– Šetaju bez lanaca, bez brnjica, a riječ je o velikim, opasnim vrstama pasa. Već se prijavljivalo vlasnike. Tu je primjerice jedan pit bull koji šeta bez brnjice i svi od njega bježe. A da ne govorim o putu koji je pun izmeta. Puno je pasa, a nitko za njima ne čisti. A to nisu psi lutalice, već oni imaju svoje vlasnike – dodaju i naglašavaju kako zbog toga ne mogu dijete izvesti u šetnju.
– Imamo i nekog sibirskog psa, koji je ogroman, i već je dvoje ljudi u ulici napao, i opet šeta bez brnjice. Kad ga vidim prestravim se jer se bojim pasa – naglasila je Ivana.
 
U OČEKIVANJU POPLAVA?
 
Posebno upozoravaju da bi, nakon asfaltiranja ulaza na Nuncijatu, uslijed velikih kiša moglo dolaziti do poplave.
– Znate što je učinjeno s asfaltom po Gradu. Tada je i naša uzbrdica asfaltirana, a prije smo imali beton koji smo mi sami financirali, a bio je napravljen na riblju kost, kako bi voda išla po sredini. A sada ide po cijeloj uzbrdici – naglasio je Antonio.
– Vidjet ćemo kako će biti kad počnu velike kiše – istaknula je Ivana.
Iako na Nuncijati ima puno djece, a u najbližem susjedstvu Vuletićevih ih je čak dvadesetak, igralište je u katastrofalnom stanju.
– Prije izbora obećano nam je da će igralište biti uređeno. Čak su počeli i kopati, najavljivali su da će se napraviti i dječje i boćarsko igralište sa strane. Donijeli su iz Gruškog parka stare, zahrđale ljuljačke i tobogane, koji su bili opasne za djecu – naglasili su. 
I za kraj, složili su se, na Nuncijati je ipak jedino najljepši – pogled.
 
 
 
 
 
 

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist