ZanimljivostiŽupanija

NOVOSTI ZA SEZONU Uživajte na čarobnom Mljetu ovo proljeće!

Mljet 008

Nova turistička sezona nam je pred vratima. Cijelu smo zimu marljivo radili na pripremama i donosimo nekoliko novosti za 2017. godinu! – kažu nam iz Nacionalnog parka Mljet. A zaista, imaju se čime pohvaliti…

U lipnju 2016. godine u Nacionalni park Mljet su stigla dva nova električna vlaka za prijevoz posjetitelja oko mljetskih jezera. Vlakovi su nabavljeni u sklopu projekta Mljet – Prvi zeleni otok na svijetu i nastavak su mljetske eko priče. Reakcije posjetitelja nakon cijele sezone su i više nego pozitivne.

Mljet 2

– Nakon vlakova i električnih vozila, nabavili smo i novi eko blok prodajno-informativne namjene, a pri kraju 2017. sezone očekuje se dolazak prvog od tri nova električna broda za prijevoz posjetitelja po Velikom jezeru – kažu nam.
U listopadu 2016. godine ravnateljica Marta Sršen Stražičić u ime Nacionalnog parka Mljet i gospodin Tomislav Uroda u ime poduzeća ICAT d.o.o. su u prostorijama JU ‘Nacionalni park Mljet’ potpisali Ugovor o izgradnji tri električna broda za prijevoz posjetitelja. Kao što je već najavljeno, na Mljet 2017. godine stiže prvi brod za prijevoz putnika Velikim jezerom na električni pogon. U 2018. godini stići će još dva takva broda kako bi se iz prijevoza u potpunosti isključili stari brodovi na fosilna goriva. Vlada Republike Hrvatske Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet 14. rujna dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi tri turistička broda, vrijedna 9,9 milijuna kuna. Sve je to dio projekta ‘Mljet – prvi zeleni otok na svijetu’.

Niz volonterskih programa

– Početkom svibnja 2016., započela su dva od četiri volonterska programa Nacionalnog parka Mljet u sklopu projekta volontiranja u hrvatskim parkovima Ministarstva zaštite okoliša i prirode. S ponosom ističemo kako je Nacionalni park Mljet zabilježio najveći broj prijava na volonterske programe u prošloj godini – nižu nam još lijepih vijesti iz NP Mljet, a početkom travnja nastavljaju s volonterskim programima.

Mljet 4

Prvi od njih je je ‘Foto-amater’ kroz koji će volonteri šetajući kroz prirodu svojim fotografskim aparatima zabilježiti razne slike prirodne i kulturne baštine, kao i posjetitelje koji uživaju u ljepotama istih. Kroz sezonu nastavljaju s ostala tri volonterska programa ‘Čistač mljetskih uvala’, ‘Graditelj planinarskih staza’ i ‘Istraživač mišljenja’.

Novost od prije par dana je i službeno predstavljanje mobilne aplikacije Parkovi Hrvatske, razvijena u suradnji Ministarstva zaštite okoliša i energetike te projekta PARCS unutar Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Riječ je o interaktivnom vodiču koji na jednome mjestu objedinjuje informacije o osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode u Hrvatskoj. Aplikacija je integrirana s ranije pokrenutim portalom kojim su institucionalno objedinjene različite funkcije nacionalnih parkova i parkova prirode, uključujući i pravne poslove, financije, a u konačnici i marketing.

Ljepote Hrvatske i ‘beacon’ tehnologija

Najveća prednost aplikacije za posjetitelje je u tome što je dovoljno samo jednom instalirati aplikaciju i tu istu možete ‘ponijeti’ u svom mobilnom uređaju i istraživati prirodne ljepote Hrvatske bez obzira na to nalazite li se u Lonjskome polju, Kopačkom ritu ili na Brijunima ili Mljetu.

Također, Parkovi Hrvatske su prva mobilna aplikacija u Hrvatskoj koja koristi najnoviju beacon tehnologiju. Na taj način, uz pomoć bežične razmjene podataka, posjetitelji mogu kroz aplikaciju pratiti mjesta koja su posjetili te pronaći zanimljive lokacije i atrakcije u blizini.

Mljet 3

Ti maleni uređaji – ‘beaconi’ postavljeni na 19 lokacija po stazama kojim se posjetitelji kreću unutar Nacionalnog parka Mljet povećavaju doživljaj pojedine atrakcije unutar samog Parka ili daju informaciju više o nekoj zaštićenoj ili endemskoj vrsti.

Uz to, 7. i 8. i 9. travnja održati će se i IV. Radionica sakupljanja samoniklog jestivog bilja uz edukaciju, branje i pripremu pod stručnim vodstvom gospođe Sani Sardelić s Korčule, Ane Ugarković i ostalih stručnjaka koji će održati edukaciju za stanovnike otoka i posjetitelje. – Pozivamo sve zainteresirane na ovu zanimljivu radionicu koja će se održati u Galeriji ‘Stara Skula’ u Goveđarima. Organizator radionice je Galerija ‘Stara Skula’ dok je NP Mljet od samog početka suorganizator ovog vrijednog događaja – dodaju.

Mljet 1
mljet-uvala precc
zvonimir pandza

Nakon što su 2012. godine uspješno organizirani Prvi dani hrvatskih planinara, ove godine zadnji vikend u travnju , 29. i 30. travnja, manifestacija se opet održava na Mljetu i očekuje se dolazak većeg broja planinara iz Hrvatske i susjednih zemalja. Pa ima li boljih razloga od ovih za izdvojiti jedn vikend i uputiti se na čarobni šumoviti otok legendi,tišine i čistog užitka?

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist