Crna kronika

NOVO SUĐENJE Albanka koja je ‘pala’ na Karasovićima nije znala da prenosi 23 kg heroina?!

mup skunk droga 03

Vrhovni sud vratio je na ponovno suđenje slučaj Albanke Manuele Makaj koja je u kolovozu 2012. godine uhvaćena na graničnom prijelazu Karasovići s 23 kilograma heroina za upravljačem Citroen Xsare.

Koncem prošle godine Makaj i njezin suvozač Ergest Hoxa kažnjeni su na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno sa po osam godina zatvora, no njoj je prihvaćena žalba zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je njemu smanjena kazna na šest i pol godina zatvora.

Vrhovni sud smatra da nije na izvjestan način utvrđeno da je Makaj znala i bila svjesna da se u Citroenu nalazi 23 kilograma heroina. Ona sama je poricala da je znala za drogu, dok je Hoxa rekao da je on sam prenosio drogu na zahtjev nekih ljudi i da je heroin ukrcan u vozilo dok Makaj nije bila prisutna. Hoxa je na suđenju ustvrdio kako nije znala što prevozi, piše Index.hr

Naložena rekonstrukcija stavljanja heroina u automobil

Vrhovni sud drži da zaključci splitskog suda nisu dostatni da se na izvjestan način utvrdi njezina odgovornost za šverc droge, na što je u žalbi upozorio branitelj Jadran Franceschi.

Smatraju da je u “nedostatku mogućnosti utvrđenja da je optužena već u Albaniji znala da je u vozilu skriven heroin i da se prebacuje preko Crne Gore iz Albanije u Hrvatsku, trebalo pribjeći dokaznim radnjama kojima bi se na nedvojben način utvrdilo da je Makaj znala i bila svjesna svog kriminalnog postupanja”. Vrhovni sud drži da je “trebalo provesti rekonstrukciju načina na koji je droga bila smještena u vozilo, a zatim neposrednim opažanjem i dodirom provjeriti je li osoba koja sjedi za upravljačem mogla znati da se ispod tepiha ispod sjedala vozača može osjetiti da se tamo nalaze određeni predmeti, točnije paketi s heroinom.”

Prelazili granicu dvaput u istom danu i glumili zaljubljeni par?

Splitski Županijski sud, inače, nije prihvatio njezinu obranu kako je išla u Albaniju posjetiti obitelj, jer u Italiji ima bolesnu kćer i zato što je u putovnici vidljivo da je pet mjeseci prije uhićenja u Albaniji bila skoro svaki mjesec te je Hoxi iz Riminija u Bari osobno nosila policu osiguranja za vozilo, mada ju je mogla poslati, a ne voziti se vlakom šest sati do Barija.

Vijeće suca Mlađana Prvana smatralo je i neuvjerljivom obranu Makaj kako je optuženika Hoxu upoznala tek kada je njegovom ocu prodala automobil, i to zbog toga što iz njihovih putovnica proizlazi da su u dva navrata istog dana prelazili granične prijelaze u Karasovićima i Italiji te su, prema iskazima svjedoka, glumili zaljubljeni par pa to upućuje na zaključak da su se poznavali od ranije.

Nije osjetila 23 kilograma heroina pod nogama?

Isto tako, odbačena je i obrana Makaj kako nije ništa osjetila pod nogama dok je vozila 23 kilograma heroina ispod sjedala. Stavu splitskog suda pridonijeli su i sami optuženici koji su odbili odgovarati na pitanja.

Makaj nije puštena na slobodu jer je zaključeno kako postoji visok stupanj osnovanosti sumnje da je počinila kazneno djelo te zbog opasnosti od bijega budući u Italiji ima kćerkicu i posao.

Vrhovnom sudu osam godina zatvora za međunarodni šverc heroina prestroga sankcija?!

Hoxi je smanjena kazna jer Vrhovni sud smatra osam godina prestrogom sankcijom, s obzirom na dosadašnju neosuđivanost u RH, priznanje kaznenog djela te tešku materijalnu i financijsku situaciju zbog kojih je i prihvatio posao prijevoza heroina uz nagradu od pet tisuća eura.

Slučaj je jedno vrijeme visio u zraku dok Vrhovni sud nije odlučio kako je pretraga vozila bez sudskog naloga ipak bila zakonita.

Pročitajte još

POŽAR U BIOKOVSKOJ ULICI Zapalila se vanjska jedinica klima uređaja

Dulist

ODUZETA TRI VOZILA Vožnja bez vozačke, pod utjecajem droge i alkohola…

Dulist

RECIDIVIST Vozio pijan i bez dozvole, završio sedam dana u zatvoru

Dulist