Grad

NOVO RUHO KROZ 4 MJESECA Počela prva sveobuhvatna obnova skalina uz Jezuite

skalini uz jezuite obnova naslovna

Zavod za obnovu Dubrovnika započeo je sa sveobuhvatnom obnovom skalina uz Jezuite, koji do sad nisu prošli kroz sustavan proces obnove. Radove vrijedne 290 tisuća eura izvodi tvrtka Projekt 22, uz restaruratore te kamenoklesara Mihovila Šuljka. Radovi sanacije obuhvatit će pripremne, građevinske i konzervatorsko-restauratorske radove na čitavoj površini skalina iz 18. stoljeća.
-U posljednjih 7 godina odradili smo cijeli niz radova uređenja poljana, počevši od Poljane Paska Miličevića, Gundulićeve poljane, prostora ispred crkve sv. Vlaha. Na red je došao i ovaj prostor skalina od Jezuita. Znamo što skalini od Jezuita znače ne samo za naš grad nego i za brojne vizure koje posjetitelji ovog grada šalju u svijetu. Oni nisu posljednjih godina bili adekvatni reprezent onoga što bi trebali biti i zbog toga smo se odlučili na kompletnu sanaciju i kompletno uređenje cijelog ovog prostora kako idućih 50 godina ne bismo ovdje više trebali imati intervencija – rekao je prilikom obilaska radova gradonačelnik Mato Franković. Osvrnuo se i na uređenje Poljane Ruđera Boškovića.
-Izrađen je projekt idejnog rješenja. Sada i dalje s Ministarstvom kulture pokušavamo pronaći zajednički jezik jer resorni konzervatorski odjel ne dozvoljava popločanje, što je bila naša inicijalna ideja. Pronašli smo drugu vrstu materijala za koju smatramo da bi bila adekvatna – rekao je gradonačelnik.
Ravnateljica zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić rekla je kako ovi skalini nisu prošli kroz sustavan proces obnove osim sanacija poslijeratnih oštećenja.
-Imamo dvije problematike. Jedna je što su određeni skalini pod utjecajem ispiranja ulegnuli i nosivi sloj se treba obnoviti, dignut se kompletno iz ležaja pa vratiti. Drugi radovi odnose na restauratorske radove, odnosno na skidanje biološkog obraštaja, na čišćenje nečistoća, mjestimično saniranje kamena, zamjenu tašela koji su neadekvatno bili izvedeni i isto tako otklanjanje uzroka koji su doveli do ovih oštećenja – rekla je te dodala kako su radovi krenuli u dobrom ritmu jer ih je vrijeme poslužilo.
-Sve se izvodi pod budnim okom konzervatorske službe. Oni nas prate svakodnevno na gradilištu te je svaka odluka usklađena s njihovim stavom i pristupom restauraciji i konzervaciji ovog stvarno značajnog prostora – rekla je Skurić te naglasila kako ulegnuća nisu prouzročena hodanjem nego ispiranjem nosivog sloja.
-Ovo je urbanistički važan predio grada koji ne zaslužuje biti u ovom stanju – zaključila je.
Rok za završetak radova je četiri mjeseca, ovisno o vremenskim uvjetima.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE Počelo uređenje parkirališta u Suđurđu

Dulist

SADNJA U STUDENOM Drvoredi u Lapadu i Gružu iduće ljeto!

Dulist

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist