Kultura

NOVO IZDANJE MATICE ‘Ruđer Bošković, znanstvenik, književnik i diplomat’ autora Stipe Kutleše

rudjer boskovic knjiga kutlesa

Početkom lipnja objavljena je knjiga na koju smo osobito ponosni ‘Ruđer Bošković, znanstvenik, književnik i diplomat’ . Zahvalnost novom izdanju dugujemo autoru dr. sc. Stipi Kutleši, vrsnom poznavatelju Boškovića te prof. dr. sc. Slavici Stojan na inicijativi i uredništvu – objavili su iz Ogranka Matice Hrvatske u Dubrovniku.

– Knjiga Stipe Kutleše Ruđer Bošković: znanstvenik, književnik i diplomat znatno je više od dobro složenoga pregleda Boškovićeva života i mnogostranih područja njegova djelovanja, po čemu se iskazao autentičnim genijem i jednim od posljednjih polihistora ili svestranika. Autor je napisao po mnogočemu izvrstan vademecum čiji sadržaj može biti poticajan i koristan ne samo studentima i profesorima nego i svim znatiželjnicima koji iz znanstvenih ili općekulturnih interesa žele upoznati Boškovićevu filozofsku i ujedno prirodoznanstvenu ostavštinu, k tome i njegove zasluge u diplomaciji, pjesnička ostvarenja, poduhvate u geodeziji, građevinskoj statici, arheologiji, a uza sve i doznati o njegovu podrijetlu i hrvatskoj narodnosnoj pripadnosti. Posrijedi je obuhvatna i metodološki uzorna knjiga koja podastire ne samo panoramski pogled na jedincati značaj Ruđera Boškovića nego i progled (u smislu ʹgledati kroz, ponirati u dubinu predmetaʹ) u podrijetlo, glavne osobitosti i dosege Boškovićevih prirodoznanstvenih ideja. Autor s lakoćom pripovijeda o Boškovićevu životu i djelovanju, jasno i precizno razlaže Boškovićeve koncepte i anticipacije zahvaljujući kojima je on zakoračio stoljeće, dva i više ispred svojega biografskog vremena – zapisao je u recenziji Marito Mihovil Letica.

O autoru:
Stipe Kutleša, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju. Završio studij filozofije i povijesti na Filozofskom fakultetu i studij teorijske fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao na poslijediplomskom studiju Povijesti i filozofi je znanosti na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranom doktorske disertacije o prirodnoj fi lozofi ji Ruđera Boškovića. Radio u Zavodu za povijest i fi lozofi ju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Institutu za filozofiju u Zagrebu gdje je bio ravnatelj (2002- 2006). U dva mandata je bio pročelnik Odjela za filozofiju Matice hrvatske. Predsjednik je Povjerenstva za humanističke znanosti Saborskog odbora za dodjelu državnih nagrada iz znanosti RH. Na Hrvatskim studijima, Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavao je predmete iz filozofije znanosti, logike, povijesti znanosti i tehnologije, povijesti hrvatske filozofije i znanosti, odnosa znanosti, fi lozofi je i religije. O životu i djelu Ruđera Boškovića objavio je, uredio i priredio nekoliko knjiga. Glavni je urednik Filozofskog leksikona. Knjige (izbor): Filozofija Ruđera Boškovića, Iz povijesti hrvatske i filozofije znanosti.

rudjer boskovic knjiga stipe kutlesa1

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist