Aktualno

NOVI SUSTAV NAPLATE CESTARINA Nakon ljeta 2026. dva načina naplate

oleg butkovic

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisan ugovor o implementaciji novog sustava naplate cestarina na svim autocestama u Hrvatskoj. Hrvatske autoceste (HAC) potpisale su ugovor sa slovačkom tvrtkom SkyToll i češkom tvrtkom TollNet, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 79,9 milijuna eura bez PDV-a. Projekt se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a radovi će trajati 24 mjeseca, prenosi ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Novi sustav donosi beskontaktnu naplatu cestarine bez zaustavljanja vozila, koristeći ALPR i DSRC tehnologije za prepoznavanje registarskih oznaka i naplatu putem ENC uređaja.  Naplata cestarina provodit će se elektroničkim putem, bez ograničenja u odvijanju prometa odnosno potrebe za zaustavljanjem vozila na početku ili na kraju naplatne dionice.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, naglasio je važnost ovog projekta za povećanje protočnosti prometa, dok je direktor HAC-a Boris Huzjan istaknuo da će novi sustav značajno olakšati putovanje vozačima. Sustav će koristiti dvije postojeće tehnologije, jedna od njih vršiti će naplatu cestarina prepoznavanjem registracijskih oznaka vozila te vrši nadzor plaćanja cestarina, dok je druga opcija naplata cestarine korisnicima ENC uređaja kojeg ćete morati u sustavu spojiti s registarskim oznakama vozila.

Banner 300x250 DU 1

Sustav će biti kompatibilan s Europskim elektroničkim sustavom naplate cestarine (EETS), a postojeći ENC uređaji nastavit će funkcionirati i u novom sustavu.

Pročitajte još

Policija i ove godine provodi preventivne programe kojima je obuhvaćeno 300 srednjoškolaca

Dulist

Od danas nestašica poznatih lijekova, ne zna se kada će opet biti na tržištu

Dulist

TU ME ZNAJU, TU NISAM SAMO BROJ Nove majice i novi moto Društva multiple skleroze DNŽ

Dulist