Grad

NOVI SUSTAV Bolja dostupnost prostorno-planskih podataka građanima

GIS GRAD SUSTAV

Projekt ‘Izrada ortofoto snimka administrativnog područja Grada Dubrovnika’, kao nadogradnja i dopuna postojećem sustavu Geografsko-informacijskog sustava Grada Dubrovnika novijim i preciznijim snimkama, koji upravo kreće u izradu, predstavljen je gradonačelniku i pročelnicima Grada Dubrovnika.

Novi, unaprijeđeni sustav olakšat će građanima dostupnost informacija i komunikaciju s gradskom upravom. U preglednicima će se moći, između ostalog, naći svi prostorno-planski podaci, od katastra, do ulica, kućnih brojeva, GUP-a i planova nižeg reda, uz nove mogućnosti pregleda, 3D prikaze i modernizaciju čitavog sustava. Ovako sveobuhvatan sustav i na razini na kojoj će biti nakon poboljšanja na kojem se radi, u Hrvatskoj će imati jedino Grad Dubrovnik.

Geografski informacijski sustav (GIS) je sustav za upravljanje prostornim podacima, a za potrebe projekta njegovog poboljšanja i modernizacije obavit će se avionsko snimanje cijelog administrativnog područja Grada Dubrovnika, te snimak dronom užeg urbanog područja Grada.

Ugovor za izradu ovog posla potpisan je s tvrtkom GDi d.o.o. Vrijednost projekta iznosi 1.556.175,10 kuna s PDV om, a rok za izradu je osam mjeseci.

Projekt će se odvijati u sedam faza od kojih će prva biti snimanje dronom u prvoj polovici studenog, a druga avio-snimanje u drugoj polovici studenog. Treća faza obuhvaća izradu 3D web preglednika za potrebe prikaza navedenih snimaka u 3 dimenzije. Sljedeće četiri faze obuhvaćaju izradu objekata (nivo detaljnosti 2), izradu mesh modela iz snimaka napravljenih dronom te završetak cjelokupnog projekta prikaza ortofoto snimaka u GIS-u Grada Dubrovnika. Završetak projekta planiran je najkasnije u svibnju 2019.

Također su prezentirane aplikacije, rješenja i vizualizacije kao cjelovit sustav koji službenici Grada Dubrovnika koriste u svakodnevnom radu (interni sustav), kao i portali usmjereni građanima te strateški planovi za budući razvoj i modernizaciju GIS-a.

Portalima koji su usmjereni građanima može se pristupiti na adresama https://www.dubrovnik.hr/VisiosBasic/ i https://www.dubrovnik.hr/GIS .

(napomena: do završetka nadogradnje sustava potrebno je koristiti Internet Explorer preglednik ili  web preglednik stariji od v42. Mozilla Firefox)

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist