AktualnoDuList PROMO

NOVI RAZLOG ZA DOLAZAK U GRUŽ Chokolatin coffee & cake otvorio svoja vrata

collage choko

 

U samom središtu Gruža, na adresi Obala Stjepana Radića 26, Dubrovnik je dobio novo mjesto koje će zasigurno razveseliti sve ljubitelje slatkih zalogaja. Riječ je o Chokolatin – coffee & cake, prvoj boutique slastičarnici u ovom dijelu grada, koja je u petak, 12. srpnja otvorila svoja vrata u sklopu restorana Amfora.

Posjetili smo ovu slastičarnu, porazgovarali s vlasnikom Markom Bautovićem i slastičarkom Annom Serdar koja stoji iza slatke priče te doznali kako je ovaj projekt zamišljen kao spoj vrhunskog slastičarstva, lokalnih namirnica i toplog, domaćeg ugođaja.

Bautovic

Ideja nastaje u parku
-Znao sam s djecom biti u parku preko puta i svaki put bih pomislio kako u Gružu baš i nemaš gdje uzeti običan sladoled na kuglice. Kad sam preuzeo Amforu i počeo razmišljati o desertima za restoran, ideja o maloj slastičarnici u prostoru do jednostavno se sama nametnula – kazao nam je Marko.

DSC 5973

Prostor koji osvaja na prvi pogled
Već na prvi pogled, prostor Chokolatina osvaja – suvremeni dizajn u spoju s rustikalnim šarmom, prirodni materijali, tople boje i detalji koji podsjećaju na stare dubrovačke ljetnikovce stvaraju ugodnu, elegantnu atmosferu u kojoj se poželi ostati još jednu kavu duže. No, prava čarolija nalazi se unutar staklene vitrine – ručno rađeni kolači, vizualno impresivne mono porcije, elegantne torte, ali i neodoljivi deserti inspirirani lokalnim okusima poput rogača sa Šipana, mjendula, meda, limuna i naranči.

DSC 6037

Klasici u modernom izdanju
Naći ćete tu i ekler koji budi ozbiljnu nostalgiju, ali u dorađenom, profinjenijem obliku. Tu je i dubrovačka torta, slojevita i bogata te tiramisu s domaćim savojardima. Topli crumble s malinama i kuglom sladoleda od vanilije zove na comfort food, dok čokoladno srce punjeno džemom od ljute naranče igra na kartu intenzivnog, ali uravnoteženog okusa.

Anna Serdar

Slastica iza koje stoji iskustvo
Desert koji se rijetko viđa u lokalnoj ponudi Dubrovnika zauzima posebno mjesto u Chokolatinu. Radi se i kuhanom tijestu choux punjenom slastičarskom kremom, šumskim voćem i chantilly kremom. Sve se radi i peče u malim serijama, bez gomilanja, a za taj dio zaslužna je Anna Serdar, glavna slastičarka, čiji put vodi kroz ozbiljne europske slastičarnice u Italiji, Njemačkoj i Danskoj, ali s jasnim povratkom korijenima. U Chokolatinu je, kaže, odlučila spojiti sve što je kroz godine naučila, ali s lokalnim okusima.

-Koristim samo najkvalitetnije proizvode, u kombinaciji s pažljivo odabranim lokalnim namirnicama.
Ljuta dubrovačka naranča, smokve, rogač sa Šipana, mjenduli… Tradiciju izvodim na moderan način. Nema ničeg industrijskog, svaka krema se kuha s pravim sastojcima, ništa nije iz vrećice – istaknula je Anna.
Spoj modernog pristupa i dubrovačke baštine vidljiv je u baš svakoj slastici, a na pitanje koji joj je desert najdraži, kroz smijeh odgovara:
-Čokoladno srce! To je prvi kolač koji sam osmislila za Chokolatin. Sigurno ima 3000 kalorija, ali vrijedi svake!

Velike zasluge u osmišljavanju slastica te općenito u ponudi i samom prodajnom dijelu Chokolatina ima i Antonia Boban, naša vrsna dubrovačka slastističarka.

DSC 6099Slatko nije jedino blago ove slastičarnice
Chokolatin nije samo slastičarnica – gosti mogu uživati i u focaccia sendvičima s pršutom i sirom škripavcem, domaćim granolama i bogatoj kavi. Uz slastice, u ponudi su i prirodno cijeđeni sokovi od naranče, ananasa, jabuke i đumbira koje možete kombinirati po vlastitom ukusu, popiti na licu mjesta ili ponijeti sa sobom. Tu je i domaća granola sa svježim voćem i grčkim jogurtom, lagana, hranjiva i dovoljno zasitna za početak dana – a može se, baš kao i sokovi, uzeti i ‘za van’.chokolatin sladoled

Gelato kao polazna točka
A tu je, naravno, i ono što je zapravo bila polazna točka cijele ideje – pravi talijanski gelato na kugle. Kremast, bogat, pun okusa i teksture, bez umjetnih dodataka i nepotrebnih dekoracija. Dolazi u nekoliko pažljivo odabranih okusa – za sve one koji, poput Marka s obitelji u parku preko puta, požele jednostavno– dobar sladoled.

DSC 6108 1Mali concept shop – priča o lokalnom
Posebnost prostora je i mali concept shop u kojem se mogu pronaći autentični dubrovački proizvodi poput domaćeg nagrađivanog džema iz Deše, beškotina, bruštulanih mjendula, arancina iz domaće manufakture Arome Ragusea te izbor gastronomske literature lokalnih autorica Ane-Marije Buič i Jadranke Ničetić, što dodatno zaokružuje priču o Chokolatinu kao mjestu koje njeguje lokalnu baštinu kroz suvremenu gastronomiju.

DSC 5997Mjesto za domaće, a ne još jedna turistička zamka
Chokolatin je otvoren prvenstveno za domaće, kao njihov novi kutak u Gružu – mjesto gdje će moći uživati u kvalitetnoj kavi i pažljivo pripremljenim kolačima tijekom cijele godine.

-Ovo nije samo još jedna zamka za turiste, već prostor osmišljen posebno za naše sugrađane. Želimo da Chokolatin bude njihovo svakodnevno mjesto za opuštanje i uživanje bez pretencioznosti, s puno pažnje posvećene svakom detalju i okusu – zaključio je Marko.

Ako još niste zavirili u ovaj mali, slatki prostor pokraj Amfore, vrijeme je da svratite – na kuglu sladoleda, kavu, komad kolača ili jednostavno da vidite o čemu svi pričaju.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] SAMO ZA ONE S JAČIM ŽELUCEM Sramotno izdanje hotela koji to odavno nije

Dulist

[FOTO] BEZOBRAZLUK NA VOJNOVIĆU Popij kavu i parkiraj đe stigneš

Dulist