Hrvatska

NOVI PRAVILNIK Gradovi i općine moći će obuzdati overturizam i apartmanizaciju

turisti ljeto turizam grad 10

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) započelo je proces e-savjetovanja o tri pravilnika koji prate novi Zakon o turizmu, s ciljem obuzdavanja overtourizma i apartmanizacije te promicanja održivosti hrvatskog turizma. Gradovi i općine moći će definirati i profilirati svoje destinacije, upravljati strukturom i brojem smještajnih kapaciteta te, ako je potrebno, ograničiti izdavanje rješenja za pojedine vrste smještajnih i ugostiteljskih objekata, doznaje Novi list. 

Ministarstvo je uputilo u javno savjetovanje Nacrt prijedloga pravilnika o metodologiji izračuna prihvatnog kapaciteta, pravilnika o metodologiji izrade plana upravljanja destinacijom te pravilnika o pokazateljima za praćenje razvoja i održivosti turizma. Planove i izračune prihvatnog kapaciteta izrađivat će turističke zajednice.

Iz ministarstva poručuju kako će se ovim pravilnicima jasno moći profilirati svaka destinacija u Hrvatskoj. Prihvatni kapacitet destinacije definirat će broj turista koji mogu posjetiti destinaciju bez uzrokovanja neprihvatljivih poremećaja.

Planovi upravljanja destinacijom uključivat će dionike u sustavu turizma, uključujući lokalno stanovništvo i udruge. Planovi će ići na javna savjetovanja te ih moraju usvojiti gradska i općinska vijeća. Proces e-savjetovanja za sva tri nacrta prijedloga pravilnika otvoren je do 25. kolovoza.

Ovi pravilnici predstavljaju korak prema novoj eri hrvatskog turizma, usmjerenoj na održivost i balans između turizma i kvalitete života lokalnog stanovništva.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist