Zanimljivosti

Novi poredak najmoćnijih putovnica na svijetu

putovnica

Prema najnovijem rangiranju Henley Passport Indexa, koji rangira svjetske putovnice prema broju odredišta na koja njihovi vlasnici mogu putovati bez vize, hrvatska putovnica zauzima izvrsno 11. mjesto. Vlasnici hrvatske putovnice mogu putovati bez vize u čak 183 zemlje, prenosi Novilist. 

Indeks se temelji na ekskluzivnim podacima Međunarodne udruge zračnog prometa (IATA) i dodatno je poboljšan podacima istraživačkog tima Henley & Partnersa. Ovogodišnji veliki pobjednik je Singapur, čija putovnica omogućuje ulazak bez vize u čak 195 destinacija, što je najviše na svijetu.

Na drugom mjestu nalaze se putovnice Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Španjolske s pristupom u 192 države bez vize. Treće mjesto dijele Austrija, Finska, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Južna Koreja i Švedska, čiji građani mogu putovati u 191 zemlju bez vize.

Od nama bliskih država, mađarska putovnica je na visokom 7. mjestu sa 187 država, slovenska putovnica je na 10. mjestu s pristupom u 184 države, dok je srpska putovnica na 34. mjestu (140 država), crnogorska na 41. mjestu (128), a bosanskohercegovačka na 43. mjestu (123 države).

Pročitajte još

Pametno upravljanje otpadom u dubrovačkoj zračnoj luci

Dulist

(FOTO) LJETNE RADIONICE Kako male Konavoke pletu, vezu, crtaju…

Dulist

STEM ljeto u ZTK nastavljeno raznovrsnim radionicama

Dulist