Zanimljivosti

NOVI OBITELJSKI ZAKON Roditelj manipulator ostat će bez djeteta!

Dijete i roditelj

Obiteljski zakon, koji stupa na snagu 1. rujna, u fokus stavlja dijete, a ne roditelje, podjelu imovine i njihove interese, izjavila je danas Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih na raspravi ‘Pravni položaj djeteta u novom Obiteljskom zakonu’.

 

– Onaj tko manipulira s djetetom i ne dopušta da ga drugi roditelj viđa, u tom slučaju može doći do promjene odluke o skrbništvu. Ako se roditelji ne dogovore, a 70 posto razvoda braka završi na način da se roditelji dogovore o zajedničkoj skrbi za dijete, predvidjeli smo zajednički roditeljski plan koji će zajedno sastaviti, dogovoriti se i zajedno s time idu pred sud koji može dogovoriti sve u jednoj parnici – objasnila je ministrica Opačić, dodavši kako su novim zakonskim odredbama predviđene kaznene odredbe – od novčanih sankcija do promjene odluke o skrbništvu.

S prvim danom rujna trebalo bi krenuti i osnivanje centara za pravne zastupnike kao i zapošljavanje prvih osam pravnih zastupnika u četiri regionalan centra kao pomoć u zaštiti djeteta u bilo kakvom sudskom procesu.

 

Pročitajte još

ELITA NA JAVNOJ GARAŽI Bentley, Ferrari, Aston Martin

Dulist

Prije 15 godina poginuo heroj obrane Grada, glazbenik i političar Srećko Kljunak

Dulist

WORLDSKILLS LYON 2024. Lukrecija Novaković i Amela Obad brane boje Hrvatske

Dulist