Hrvatska

NOVI GUBITAK OD 824 MILIJUNA KUNA Zdravstvo grca u dugovima!

Znanost (Shutterstock Images LLC)

Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj su u prvih šest mjeseci ove godine stvorile nove gubitke od čak 824 milijuna kuna. Na dug bolnica otpada 94 posto tog iznosa. KB-ovi i KBC-ovi duguju 475 milijuna, a opće bolnice 266 milijuna kuna.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, svi prihodi zdravstva u prvih šest mjeseci ove godine i dalje su u padu. Bolnice najveći dio svojih prihoda troše na plaće, pa dugovi prema dobavljačima lijekova i potrošnog materijala rastu.
Udruga poslodavaca u zdravstvu smatra kako takvo stanje u poslovanju bolnica ozbiljno ugrožava pružanje bolničke zdravstvene zaštite.

-Na taj način dovodi se u pitanje i njihovo poslovanje s dobavljačima lijekova, potrošnog materijala te drugih usluga – izjavio je za ovu dnevnu novinu ravnatelj UPUZ-a Mile Klepo.
Ministar zdravstva Siniša Varga ističe kako bi situaciju u zdravstvu trebala popraviti sredstva namijenjena sanaciji dugova iz 2012. u iznosu od 2,2 milijarde kuna. Najveći spas vidi se u izlasku HZZO-a iz riznice.

-Po našem izračunu, postojeća razina zdravstvenih usluga može se pokriti s oko 21 milijardom kuna, a zakonski zdravstvu godišnje pripada 21,7 milijardi kuna, koliko bi sustav trebao dobiti izlaskom iz riznice. To znači da bi HZZO mogao u dvije godine pokriti gubitke koji će u sustavu nastati 2014. Uz oko 17,8 milijardi sredstava iz doprinosa, zdravstvo bi od poreznih prihoda trebalo dobiti još oko 3,8 milijardi kuna u što su uračunati i posebni porezi na duhan, doprinosi iz mirovina… – rekla je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a.
Na godišnjoj razini bolnice bi tada mogle dobiti oko milijardu kuna više.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist