Hrvatska

NOVI GRAD U GRADU Dubrovački arhitekt Marko Dabrović o viziji Zagreba nakon potresa

Zagreb Potres Foto Dabrovic 36

Središte Zagreba čeka dugotrajna obnova. Centar će uskoro biti pod skelama, pogotovo ako se po preporuci struke odluči velik broj objekata seizmički učvrstiti, ali i detaljno obnoviti baštinu. Dio stanovnika već je iseljen, a dio će privremeno otići tijekom obnove. Obnavljat će se i muzeji, škole, zgrade državne uprave…

Upravo u tome arhitekti prepoznaju trenutak i za razvoj Zagreba – dok se grad studiozno obnavlja, u njegovu središtu na golemom prostoru nekadašnjeg pogona Tvornice željezničkih vagona Janko Gredelj mogao bi se paralelno stvoriti novi grad u gradu, Jutarnji list.

Svoje pojedinačne vizije za ovu zonu još su 2015. godine predstavili Studio 3LHD te nizozemsko-hrvatski studio De Architekten Cie. I drugi su stručnjaci promišljali razvoj ove zone. Potom, 2018. godine konzorcij hrvatskih tvrtki pobijedio je na gradskom natječaju za izradu Studije urbane revitalizacije prostora bivše tvornice željezničkih vozila Gredelj koju sad predstavljamo, ali u novom kontekstu.

– Uređenje zone Gredelj prilika je da se riješi jedan od najvećih urbanističkih problema grada Zagreba, nepovezanost sjevera i juga grada, koji su zbog pruge spojeni u samo tri točke: na Savskoj, Miramarskoj i Držićevoj ulici – kaže Dubrovčanin Marko Dabrović, arhitekt i jedan od osnivača Studija 3LHD. I nastavlja:

– Poštujući kontekst Zagreba, nastojali smo integrirati trendove urbanog razvoja koji su uspješno primijenjeni u mnogim europskim gradovima na sličnim, napuštenim industrijskim lokacijama, kao što su oni u Münchenu, Zürichu ili Londonu.

Nekadašnja industrijska zona Gredelj sustavnim planiranjem mogla bi postati integralni dio gradske jezgre i prometni hub uklopljen u gradsko tkivo, s integriranim kulturnim dobrom i memorijom toga prostora – rekao je Dabrović i dodao da takav ambijent može ponuditi kvalitetan život i rad stanovnicima svih dobi, životnih stilova i socijalnog statusa.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist