Kultura

Novi čitateljski susret Tulum s(l)ova

tulum slova 01

Projekt Tulum s(l) ova održao se u noći s petka na subotu od 19 do 24/7 sati, u trideset i tri školske knjižnice diljem zemlje. Ovim noćnim čitateljskim susretom otpočeo je ciklus projekta poticanja čitanja iz užitka.

Tulum s(l)ova osmišljen tako da zadovoljava potrebe učenika koji u njemu sudjeluju, te im približava čitanje iz užitka te stav prema volontiranju, a usmjeren je i prema koristi u lokalnoj zajednici. Namijenjen je uzrastu sedmih i osmih razreda osnovnih, te prvih i drugih razreda srednjih škola.

Početak projekta u OŠ Lapad činio je noćni čitateljski susret u školskoj knjižnici čija je najvažnija aktivnost ceremonijalno čitanje iz užitka. Osim čitanja, ostvaren je i niz aktivnosti za vrijeme noćnog čitateljskog susreta te povezivanje školskih knjižnica koje su sudjelovale preko Skypea, gdje su se školarci povezali s OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu. Susret je završio sa spavanjem u vrećama u školskim knjižnicama koje su imale uvjete za to.

Sljedećih godinu dana učenici koji su sudjelovali na susretu izlazit će u lokalnu zajednicu te u ustanovama, udrugama i na javnim mjestima čitati građanima odabrane tekstove iz užitka u trajanju od 15 do30 min, a zabilježeni trenuci čitanja bit će postavljeni na korisničke stranice školskih knjižnica na Facebooku i YouTubeu. Postoji također i Facebook stranica Tulum s(l)ova na kojoj se objavljuju materijali s čitanja. Tročlano povjerenstvo u sastavu član Hrvatske mreže školskih knjižničar, član Hrvatske udruge školskih knjižničara te poznatiji javni djelatnik će nakon godine dana odlučiti koja je knjižnica bila najuspješnija.

U drugom ciklusu povećao se broj uključenih knjižnica za trećinu, te se može zaključiti da je prepoznat kao interesantan, zabavan i koristan od struke i učenika korisnika školskih knjižnica za koje je osmišljen.

Autorica projekta – Draženka Stančić, udruge koje su ga poduprle, Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara te timovi za provedbu u pojedinim knjižnicama nadaju se da će kvalitetu projekta osim nakladnika prepoznati i nadležna ministarstva te tvrtke koje imaju viziju društveno odgovornog djelovanja i pružiti podršku da projekt postane hrvatski brend.

Bit će predstavljen na međunarodnoj konferenciji u Dohi, IASL 2012 Conference The Shifting Sands of School Librarianship.

Pročitajte još

[FOTO] Vinarske i vinogradske teme u Putnikoviću

Dulist

[FOTO] Virtuoznost kvarteta Arod oduševila publiku u Dvoru

Dulist

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist