Aktualno

NOVA TURA ZA DVA TJEDNA Nestalo BCG cjepiva za novorođenčad

Cijepljenje

U hrvatskim bolnicama, pa tako i u dubrovačkoj Općoj bolnici, nestašica je BCG cjepiva za cijepljenje novorođenčadi. Stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo žurni interventni uvoz, jer je do nestašice ovog cjepiva u bolnicama došlo 1. listopada zbog nemogućnosti nabave jedinog takvog registriranog cjepiva na hrvatskom tržištu.

Da cjepiva nema ni u Dubrovniku potvrdio nam je dr. Miljenko Ljubić, šef epidemiološke služve Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Na naš upit koliko je djece ostalo necijepljeno rekao je:

– Pokušali smo da se što više djece cijepi i to grupiranjem djece, no to je bilo teže izvedivo jer je predstavljalo problem i pedijatrima i neonatologiji pa je sigurno dio djece ostao necijepljen. No, to nije problem jer će se sve nadoknaditi istaknuo je dr. Ljubić.

Kako je priopćio HZJZ, a potvrdio nam je i Miljenko Ljubić, očekuje se da će cjepivo biti dostupno tijekom idućih 15 dana. Privremena odgoda u cijepljenju novorođenčadi, naglasili su, neće predstavljati rizik za zdravlje djece, s obzirom na očekivanje da će nestašica lijeka kratko trajati te na općenito niski rizik od tuberkuloze u dječjoj dobi u Hrvatskoj.

BCG cjepivom cijepe se djeca u rodilištu ili najkasnije do navršena dva mjeseca života, a županijski Zavodi za javno zdravstvo dobili su naputak da organiziraju naknadno cijepljenje za necijepljenu novorođenčad.

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist