Zanimljivosti

NOVA SLIKA JADRANSKOG MORA Vatrenjača se pojavila u Nacionalnom parku Mljet

NACIONALNI PARK MLJET riba lav
Screenshot

Znanstvenog imena Pterios miles, vatrenjača, riba lav ili riba paun se tako nastavlja širiti Jadranom, nakon što je ranije potvrđena njezina prisutnost u području crnogorskog primorja, Visa, Cavtata, Korčule i Lastova. Radi se o invazivnoj ribi otrovnih bodlji, pa treba biti oprezan prilikom ribolova. Otrov je termolabilan, odnosno može se neutralizirati toplinom. Stoga je u slučaju uboda važno odmah to mjesto uroniti u vruću vodu temperature 40-45 stupnjeva celzijevih.

Riba lav uočena je u na lokaciji Vranji škoj na 12 metara dubine u trenutku kada je temperatura mora iznosila 24 čena je jedna jedinka dužine 16 cm, što odgovara juvenilnom primjerku, a prilikom uočavanja fotografirao ju je morski biolog prof. dr. sc. Petar Kružić, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

– Ova riba predstavlja opasnost za ljude samo ako dođemo u dodir s njom, odnosno ako se ubodemo na njezine bodlje. Za sad ne možemo reći da je njezina prisutnost jako velika opasnost za ljude s obzirom na to da nema puno primjeraka. Veći problem je podmorski svijet, odnosno bioraznolikost Jadrana, s obzirom na to da je riba lav dosta proždrljiva i najveća opasnost prijeti našim endemskim malim vrstama, poput glavoča i babice. Srećom Jadran ih ima puno, ali svejedno je velika opasnost kad se pojave ovakve invazivne vrste. Riba lav definitivno se udomaćila u podmorju južnog Jadrana, ovdje je prisutna već nekoliko godina i to će biti sigurno vrsta koja će se upisati na popis vrsta Jadrana i jadranskih riba – ističe Kružić.

Pojava ove vrste u Jadranu iznova dokazuje kako se naše more mijenja i pokazuje kako klimatske promjene vrlo slikovito upozoravaju što nas očekuje u bliskoj budućnosti.

Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, pa je njihova zaštita jedna od mjera za kontrolu širenja. Također, moguć je izlov i konzumacija. Dobra je stvar da je riba lav jestiva, pa se može iskoristiti za hranu, no uz oprez prilikom ulova i čišćenja.

Nedvojbeno je riba lav samo jedan od vjesnika neke nove slike Jadranskog mora

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1934. Na Lopudu rođena glumačka diva Marija Kohn

Dulist

‘Krila Oluje’ ove srijede na nebu iznad Opuzena

Dulist

KONAVLE Dva posto više dolazaka i 3,5 posto više noćenja nego lani!

Dulist