Aktualno

Nova rješenja za zaštićene najmoprimce: Isplate, preseljenje ili povoljni otkup stanova?

STUPAC STANOVI

Nedavnom odlukom Ustavnog suda konačno je riješeno pitanje vlasnika i zaštićenih najmoprimaca. Objavljeni su i iznosi isplata za one koji su spremni iseliti iz stana a ponuđena su i alternativna rješenja za one koji to ne žele, donosi Slobodna Dalmacija.

Prema podacima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na području Dalmacije trenutno je više od 700 obitelji u statusu zaštićenih najmoprimaca.

Novi zakon predviđa pet programskih mjera za trajno rješavanje statusa zaštićenih najmoprimaca u privatnim stanovima. Tako je među njima najavljena isplata odgovarajućeg iznosa u zamjenu za ukidanje statusa zaštićenog najmoprimca. Oni koji se odluče za ovu mjeru moraju iseliti iz stana te ga potom predati vlasniku ili Republici Hrvatskoj. Visina isplate određivat će se prema broju članova kućanstva i lokaciji stana prema unaprijed određenom ‘cjeniku’.

izracun baustela.hr

Izvor: Izračun portala Bauštela.hr

Banner 300x250 DU 1

 

Druga opcija za one koje ne žele biti isplaćeni je ukidanje zaštićenog najma na stanu uz omogućavanje dotadašnjem zaštićenom najmoprimcu ostvarenja prava na dom. U tome slučaju mu se priznaje status najmoprimca na istom stanu na neodređeno vrijeme u skladu s mjerodavnim odredbama Zakona o najmu stanova, a na temelju nagodbe stranaka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Treća opcija bila bi  da zaštićeni najmoprimac stan preda vlasniku te potom preseli u stan koji mu Republika Hrvatska daje u najam. Za taj stan plaća državnu najamninu te ima pravo na kasniji otkup prema Zakonu. Još jedno od mogućih rješenja je da Republika Hrvatska otkupi stan od vlasnika te potom da zaštićenom najmoprimcu ponudi mogućnost otkupa. S naglaskom da vlasnik stana može odustati u bilo kojem trenutku ako nije zadovoljan ponudom.

Posljednje rješenje je zamjena stanova između vlasnika i Republike Hrvatske, uz pravo zaštićenog najmoprimca na povoljan otkup stana. Vlasnik također može odustati ako mu ponuda ne odgovara – naveli su u Slobodnoj Dalmaciji.

Pročitajte još

GODIŠNJA NAGRADA Mario Obuljen dobio veliko priznanje struke!

Dulist

Sat je vraćen unatrag – 3 važne promjene koje zimsko vrijeme donosi

Dulist

Ante Jović počeo voziti kolica, obitelj se zahvalila Poliklinici Glavić

Dulist