Hrvatska

Nova prigodna poštanska marka za potporu Ukrajini

postanska marka Ukrajina

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 12. travnja 2022. novu prigodnu poštansku marku u znak potpore ratom pogođenoj Ukrajini. Motiv na poštanskoj marki je žuto polje uljane repice i plavo nebo što simbolizira ukrajinsku zastavu. Autorica marke je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije na marki Darko Kešnjer, fotograf iz Vukovara. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu. Marka je otisnuta u 30.000 primjeraka i u arčiću od 8 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke napisalo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
Oružane snage Ruske Federacije počele su 24. veljače 2022. ni s čime izazvanu agresiju na Ukrajinu, što je Republika Hrvatska snažno osudila, ponavljajući potporu neovisnosti, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama, što je i temeljna odrednica u odnosima i suradnji između Republike Hrvatske i Ukrajine. Hrvatski sabor donio je 25. veljače 2022. Deklaraciju o Ukrajini (NN 25/22).

Republika Hrvatska izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji se bori za obranu svoje zemlje, apelirajući na obustavu ruskoga vojnog napada protiv ukrajinskog stanovništva i infrastrukture te na uspostavu mira. Republika Hrvatska čvrsto je uvjerena kako je sigurna, stabilna, mirnodopska i prosperitetna Ukrajina u vitalnom interesu svih građana Ukrajine, Europske unije te čitavog europskoga kontinenta, kao i u općem globalnom interesu.

Upravo je Ukrajina bila među prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu 11. prosinca 1991. godine. Republika Hrvatska bila je pak među prvim državama koje su priznale neovisnost Ukrajine 5. prosinca 1991. godine. Spomenimo i da se 18. veljače 2022. navršilo 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dviju prijateljskih zemalja.

Poštanska marka „Za mir u Ukrajini“, koju u ovim teškim trenutcima za ukrajinski narod izdaje Hrvatska pošta, zamišljena je kao dodatni simbol prijateljstva Republike Hrvatske i Ukrajine, kao i snažne obostrane potpore sveobuhvatnim naporima za uspostavom mira u Ukrajini, povratkom njenih prognanih i izbjeglih građana te normalizacijom života na ukrajinskom teritoriju.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist