U sklopu porezne reforme koja stupa na snagu s prvim danom nove godine, izmijenjena su i zakonska pravila koja se tiču napojnica. Naime, uvodi se neoporezivost napojnica do određenog iznosa, a on je 3.360 eura. Ugostitelji, i ne samo oni naravno, već svi u čijem poslovanju su napojnice praksa, zbunjeni su! Sva pitanja koja ih muče, postavili smo vlasnici tvrtke za knjigovodstvene i računovodstvene usluge i turizam Jadranki Batinić Avdić. Najprije, odnosi li se iznos od 3.360 eura na objekt ili svakog radnika osobno? I što kad se taj iznos pređe, odnosno koliko se i kako nadalje oporezuju napojnice?
Porez podmiruje radnik
—3360 eura je godišnji iznos koji se odnosi na svakog radnika osobno. Kad iznos njegovih napojnica pređe tu cifru oporezuje se s 20 posto. Porez od 20 posto plaća poslodavac i oduzima od isplate radniku – objasnila nam je Batinić Avdić ističući kako su se i do sada napojnice mogle davati, odnosno primati, kako u gotovini tako i preko kartice.
— Napojnice su do sada bile u potpunosti oporezive tako da je ova promjena dobro došla za radnike. Činjenica je da su se u praksi evidentirale, prema tome i oporezivale, samo napojnice dane preko kartice. Tako da su napojnice zapravo bile sastavni dio bruto plaće umanjene za poreze i doprinose, a neto za isplatu radniku. Po zakonu, kako do sada, tako i nadalje, napojnice u kešu bi se isto trebale kucati i obračunavati kao napojnice preko kartice, ali toga se nitko nije, a vjerujem neće ni nadalje, pridržavati – zaključila je Batinić Avdić.
Ugostitelji i dalje nezadovoljni
Vlasnici ugostiteljskih objekata negoduju najprije jer im ‘pet do podne’ nije obrazloženo kako novi sustav ima funkcionirati u praksi. Odnosno potpuno im je nejasno na koji način će od 1. siječnja 2024. operativno izvršavati zakonske obveze.
—Ništa mi od ovoga svega što iščitavam po medijima nije jasno. Sve skupa mi je vrlo zbunjujuće. I što ćemo mi ugostitelji ako nam se to ne razjasni? Plaćati kazne? Ne bi da nam je malo nameta svake vrste – kaže nam ugostiteljica Ana Bitanga koja je mišljenja kako je oporezivanje napojnica u svakom slučaju suludo.
—To je čisto dobra volja zadovoljnog gosta da se zahvali radniku i ne vidim zašto bi država od toga trebala uzimati išta – Anino je mišljenje, a s njom se slaže i ugostitelj Marko Vulinović – Zlatan.
—Ne bi da malo uzima država i ovako, nego se još treba namirivat od napojnica koje su, kako i sam zakon navodi, nagrade za dobro obavljenu uslugu! Ne mogu reći da nije ipak, u odnosu na dosadašnju regulativu, napravljen iskorak na bolje. Međutim, neoporezivi iznos od 3.360 eura na godišnjoj razini je super za recimo jedan Sisak, ali za Dubrovnik i ostala turistička odredišta to je smiješno! Plaće u ugostiteljstvu, turizmu, ma uopće, same po sebi su nedostatne za život. Pogotovo sezoncima, a njih je većina. Naročito od kad nas je zadesila ova inflacija. Cijene svega su pošle u nebo, samo plaće vazda iste. Svaki konobar će vam, siguran sam, reći da bez napojnica zapravo ne bi mogao prehranjivati obitelj. I, ponavljam, stvarno ne razumijem zašto bi se država koja nam je i tako nametnula najveće namete u Europi, svakako jedne od najvećih, namirivala dodatno od nagrada za dobro obavljene usluge – smatra Vulinović – Zlatan.
Dezinformacije
—Na koncu ti ljudi koji dobro rade posao u ugostiteljstvu, i zbog toga ih se nagrađuje napojnicama, zaslužni su da se u svijetu promiče dobar glas za čitavu destinaciju. To je nešto što bi država trebala poticati, a ne kažnjavati oporezivanjem! – nadovezala se Bitanga kojoj nije jasno odakle gostima informacije da se kod nas napojnice ne daju, nego su već uračunate u plaću.
—Masu gostiju, uglavnom Amerikanaca, mi govore da su to pročitali pa se pitam gdje i tko je to napisao. Jer oni se informiraju kad putuju, uglavnom po službenim stranicama, iz tekstova koje pišu ljudi zaposleni u ustanovama poput turističkih zajednica. Uglavnom, oni koji su od države zaduženi i plaćeni da nas promoviraju kao turističku destinaciju. Tako da zaista ne mogu shvatiti i voljela bih saznati tko to širi dezinformacije i praktički sabotira naše radnike. Jer dio gostiju, a zaista sam ih se naslušala toliki broj kroz sve ove godine, će nam to reći. Onda ih ja razuvjeravam objašnjavajući kako su te informacije posve pogrešne. Zamislite koliki je tek broj onih koji će naprosto platiti račun i poći ća uvjereni da kod nas naprosto nema prakse ostavljanja napojnica! – zaključila je Bitanga.
Što kad ostvarujete napojnice kod više poslodavaca?
Prema novim zakonskim odredbama fizička osoba koja ostvaruje napojnicu kod dva ili više isplatitelja obvezna je svakom isplatitelju prije isplate dostaviti pisanu izjavu je li kod drugog isplatitelja ostvarila isplatu tih primitaka i u kojem iznosu. U slučaju da su ti primitci već dijelom isplaćeni za isto razdoblje, neoporezivo se može isplatiti samo razlika do propisanog iznosa. Fizička osoba nije obvezna podnijeti pisanu izjavu ako se može putem sustava ePorezna, na temelju podataka iz službenih evidencija, omogućiti isplatiteljima primitaka uvid u podatke koji se odnose na isplaćene neoporezive primitke po osnovi nagrade za dobro obavljenu uslugu (napojnice). U slučaju uočenih nepravilnosti Porezna uprava može naknadno od isplatitelja napojnice zatražiti ispravak podnesenog izvješća po primatelju.
Objavljeno u tiskanom izdanju 13. prosinca 2023.