Aktualno

Nova pravila upisa u srednje škole

Odluka 1 naslovna

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Za upis u srednju školu učenicima će se bodovati prosjeci svih zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, te zaključne ocjene iz predmeta bitnih za nastavak školovanja, iz sedmog i osmog razreda.

Učenicima, koji će se upisivati u gimnazijske programe i strukovne programe u trajanju od četiri godine bodovat će se i zaključne ocjene iz hrvatskog, matematike, stranog jezika, te još triju predmeta važnih za nastavak školovanja u pojedinim programima. Učenici će tako moći steći najviše 80 bodova. U skladu s tom promjenom podignut je minimalni bodovni prag. Do sada su učenici na temelju općeg uspjeha i zaključnih ocjena iz pet predmeta u sedmom i osmom razredu osnovne škole mogli imati najviše 60 bodova, a sada će prag za gimnazije biti 56 bodova, prag za upis u eksperimentalni program strukovne gimnazije 50 bodova, a prag za strukovne škole 44 boda.

Učenicima koji će se upisivati u trogodišnje programe obrazovanja bodovat će se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz hrvatskog, matematike i prvog stranog jezika. Oni će tako moći steći najviše 50 bodova, a za te  programe nije utvrđen minimalni bodovni prag.

Kao posebni elementi bodovat će se sposobnost i darovitost učenika, putem provjere sposobnosti umjetničkog izražavanja i kreativnosti, na osnovi rezultata postignutih na natjecanjima u znanju, na osnovi rezultata postignutih na natjecanjima školskih sportskih društava provedenih pod nadzorom Hrvatskog školskog športskog saveza i  kategorizacije Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, te Hrvatskog športskog saveza gluhih.

Boduju se i posebni rezultati u prethodnom obrazovanju. Učenici koji su završili osnovnu glazbenu ili plesnu školu s odobrenjem za rad MZOS-a mogu tako dobiti dva boda, učenici koji su u osnovnoj školi najmanje četiri godine učili drugi strani jezik jedan bod, a oni koji su najmanje četiri godine učili jedan klasični jezik po  jedan dodatni bod za upis u jezične i klasične gimnazijske programe.

I dalje se boduju  rezultati postignuti na natjecanjima znanja i sportskim natjecanjima. Ovisno o uspjehu, učenici će dobivati od jednoga do najviše tri boda. Iznimka su učenici koji osvoje prvo mjesto na državnom ili međunarodnom natjecanju znanja u 7. ili 8. Razredu. Oni imaju pravo na izravan upis ako prijeđu bodovni prag.
 
Kandidati s teškoćama u razvoju imaju pravo izravnog upisa u programe obrazovanja za koje imaju stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Učenici sa zdravstvenim teškoćama koji osnovnu školu završe po redovitom nastavnom planu i programu, dobivat će dva boda, a za upis se će se moći natjecati ako ostvare minimalan bodovni prag. Jedan bod dobivat će i učenici koji žive u otežanim uvjetima uzrokovanim ekonomskim, socijalnim i odgojnim čimbenicima, koji su mogli utjecati na njihov uspjeh. Pravo na izravan upis u srednju školu imat će, ako prijeđu bodovni prag, djeca civilnih invalida rata i djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata I. skupine sa 100-postotnim oštećenjem.
 

Pročitajte još

PALATA I ŠUMET ZAMUĆENI Vodovod od sutra šalje cisterne, Franković pohvalio pročistač vode na Ombli

Dulist

ŽESTOKE REAKCIJE Kritike Frankoviću uputili Knežević, Bonačić Obradović i Srđevci

Dulist

Napravili smo đir nakon ogromne poplave. Evo kakvo je stanje

Dulist