Kultura

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Otvaranje’ Berte Miloš

berta milos

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora pozivaju na otvorenje izožbe ‘Otvaranje’ Berte Miloš u nedjelju, 3. ožujka, u 16 sati u Medijateci galerije Flora.
-Tehnikom veza u svom umjetničkom radu Berta Miloš koristi se dugi niz godina… Međutim, ovom izložbom Berta reducira svoj dosadašnji izričaj. Nije više riječ o poetičnim rečenicama koje je plavim koncem izvezivala na bijeloj podlozi, ponekad upotpunjenim cvjetnom dekoracijom, već samo o imenima koja veze stiliziranom i pikseliziranom rimskom kapitalom. Nešto slično što je već radila u tehnici kolaža – asamblaž ženskih imena prijateljica i kustosica, sada će prenijeti koncem na platno. I ovaj put imena nisu nasumična i slučajna. Imena su to djece umjetnika njenih prijatelja i poznanika. Sva platna iste su visine – 20 centimetara, a dužina ovisi o broju slova koja čine ime. Sveukupno je 18 imena: Andrija, Buga, Cvijeto, Ela, Enio, …, i tako abecednim redom. Riječ je o svojevrsnoj klasifikaciji, gotovo lirskoj taksonomiji, razvrstanoj po sasvim određenim načelima, a zabilježena su dječja imena čiji su roditelji umjetnici… Bertin asketski likovni jezik, jednostavan u svojoj repetitivnoj pojavnosti, nosi cijeli niz kodova koji komuniciraju na duhovnoj razini. Grafički znak postaje impresija, otisak trenutka u kojemu se igla zaplela u tkaninu, a tekst tek vježba kontemplacije. Promatrač zaboravlja označenog, ne gleda prikazano kao nešto što mu je dato na čitanje već stvara svoju apstrahiranu sliku – opisala je povjesničarka umjetnosti, kustosica Helena Puhara.
Berta Miloš diplomirala je na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, na odjelu dizajna tekstila i odjeće. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Art Radionice Lazareti. Živi i radi u Dubrovniku. Od 1999. godine Berta Miloš izlaže samostalno i grupno na brojnim izložbama.
Izložba se može pogledati do 12.ožujka svaki dan od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati. Može se pogledati i u drugim terminima ako su vrata Florina doma otvorena, te najavom na mail galerijaflora.dbk@gmail,com.
Iz Flore odsjećaju da se do 12.ožujka može pogledati i nagrađivana izložba poznate fotografkije Petre Slobodnjak ‘Displacement/Planinska 7’.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist