Aktualno

Nobelovci u Dubrovniku o budućnosti biomedicinskih znanosti

Aaron Ciechanover Dragan Primorac Robert Huber

U Dubrovniku će se od 19. do 24. lipnja održati jedan od najznačajnijih svjetskih znanstvenih događaja iz područja biomedicine tijekom 2017. godine.

Riječ je o ‘The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine’, konferenciji koja je posvećena trendovima koji će u cijelosti promijeniti medicinu kakvu danas poznajemo.

Skup organizira Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti, kojim predsjedava prof. dr. Dragan Primorac, u suradnji s vodećom američkom zdravstvenom institucijom: Mayo Clinic, te George Washinigton University, Penn State University, University of New Haven, Unfallkrankenhaus-Berlin, Regiomed Hospitals, i nizom hrvatskih zdravstvenih i znanstvenih institucija. Posebno bitnim organizatori drže što se kongres 2017. organizira u partnerstvu najznačajnije svjetske forenzičke institucije American Academy of Forensic Sciences. Pokrovitelj događaja je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

U radu ove konferencije sudjelovat će 60-tak pozvanih predavača i 500 sudionika, iz više od 40 država svijeta. Očekuje se i dolazak dobitnika Nobelove nagrade među kojima su prof.dr. Herald zun Hausen (University of Heildeberg), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry). Osim 40-minutnih predavanja, dobitnici Nobelove nagrade će kroz iznimno atraktivan događaj ‘Nobel Minds’, kojeg će u direktnom prijenosu pratiti vodeći nacionalni i inozemni mediji, prikazati svoja viđenja razvoja biomedicinskih znanosti 22. stoljeća.
-Želja nam je da poruka Nobelovaca o budućnosti biomedicinskih znanosti bude upućena upravo iz Dubrovnika – navode organizatori.

Inače, glavne teme koje će se obraditi tijekom trajanja kongresa su: personalizirana i regenerativna medicina, stanična i genska terapija, farmakogenomika te forenzička genetika, a predavači su trenutno najcitiraniji svjetski znanstvenici iz navedenih područja. Poseban naglasak skupa bit će na najnovijim tehnikama i postupcima forenzičnih znanosti u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i bioterorizma.

Pročitajte još

‘BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE’ Večeras u Studentskom teatru Lero

Dulist

KONCERT, VOĐENA TURA, RADIONICE, CIRKUS! Velika završnica središnjeg programa Festivala soli

Dulist

Prvi je dan klimatološke jeseni, a od jutra nas već ‘prži’ 30 stupnjeva

Dulist