Aktualno

Njemački mediji pišu: ‘Bosna i Hercegovina je Putinov cilj’

bih

‘Ovu regiju Putin već sad ima na nišanu’ naslov je članka današnjeg izdanja njemačkog lista Die Welt u kojem je razmatrana mogućnost proširenja ruskih aktiviteta na Bosnu i Hercegovinu, piše Deutsche Welle.

– Sjevernoatlantski savez planira ovog proljeća stacionirati ‘borbenu grupu’ pod francuskim vodstvom u Rumunjskoj. Oko 1.000 borbeno osposobljenih vojnika bi trebali pokazati obrambenu spremnost Zapada. To je direktna poruka Moskvi – piše Berlinski dnevnik koji je nadodao da Nato-a ne interesira jaki jugoistočni bok isključivo zbog krize u Ukrajini.

Moskva cilja na bivše jugoslavenske republike kako bi vratili dominaciju koju su izgubili nakon Hladnog rata.
– Moskva preko Crnog mora i nekadašnjih članica Varšavskog pakta Bugarske i Rumunjske cilja na bivše jugoslavenske republike, u kojima često dominiraju otvoreno proruske snage – piše u listu.
Istaknuto je kako je ta namjera posebno uspješna u Srbiji, što se uočilo na naslovnici provladinog lista Informer, pogotovo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin (69) priznao neovisnost separatističkih područja na istoku Ukrajine i ondje poslao trupe. Također je neizbježno nadodati da srpski predsjednik Aleksandar Vučić (51) konstantno naglašava ‘dok se on pita, njegova zemlja nikada neće postati članica NATO-a’.

Dodikov najvažniji saveznik je Putin
List dalje piše da Rumunjska i Bugarska nisu glavni cilj Moskve, već moguća ulazna vrata u srce Europe, tj. zapadni Balkan.

– Najbolji primjer za to je Bosna i Hercegovina. Tamo sebe vide kao drugu frontu mogućeg sukoba s Rusijom nakon Ukrajine, jer moćni političar bosanskih Srba, Milorad Dodik (62), forsira odcjepljenje njegove Republike Srpske. Njegova politika dijelom podsjeća na ideje ‘velikog srpskog carstva’, koje su u jugoslavenskim ratovima 1990-ih, koje je vodio Beograd, dovele do brutalnog prognaničkog rata protiv bosanskih muslimana – piše Die Welt koji naglašava da je Dodikov najvažniji saveznik Putin. Više pročitajte ovdje.

– Doduše on ima podršku i iz Srbije, isto kao i od strane mađarskog premijera Viktora Orbana (58) – piše u listu. Više pročitajte ovdje.

Izvor: 24sata

Pročitajte još

DOJAVITE LOKACIJE ŽIVIH JEDINKI Periske – jeste li ih vidjeli?

Dulist

MINISTAR GLAVINA NAJAVIO Turističke zajednice imat će veće ovlasti

Dulist

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist