Politika

Ništa od zabrane radova u sezoni, Capor nije pristao na kompromis

radnici djelatnici radnik zavod2114

Vijećnici stranke Srđ je Grad na dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća uvrstili su izmjene odluke kojom se regulira zabrana izvođenja građevinskih radova tijekom sezone. Sve do koronakrize bilo je zabranjeno izvoditi i zemljane radove i radove na konstrukciji građevine, što se na traženje građevinara promijenilo. Tako su u sezoni bili dozvoljeni i radovi na konstrukciji građevine.
-Upotrebljavanje torne nisu radovi koji su u domeni mogućnosti zabranjivanja. Torna se upotrebljava prilikom unutrašnjeg uređenja. Nemam ništa protiv da ovu odluku usvojite, ali samo želim da znate da odlukom kakvu je predložio gospodin Capor nećemo omogućiti građevinare u izvođenju radova unutrašnjeg uređenja. To ne možemo eliminirati. Radovi izgradnje konstrukcije mogu nekome smetati, ali betonaža traje minimalno i ne utječe značajno na bilo što. Radovi koji su bučni nisu u domeni našoj i ne možemo ih onemogućiti – objasnio je gradonačelnik Mato Franković.
Pozvao je građane da prijave sve one koji bučne radove obavljaju izvan radnog vremena pa će ih komunalni redari sankcionirati.
Marko Potrebica rekao je kako je teško naći mjeru.
-Građevinski sektor je na izdisaju u Dubrovniku, što vidimo po natječajima na kojima nam se nitko ne javlja. Sad imate lokalne firme koje tri mjeseca ne mogu raditi. Svi mi živimo u objektima koji su u nekom trenutku činili buku – rekao je Potrebica te istaknuo kako bi bio skloniji ograničiti uredovno vrijeme. Naglasio je kako treba imati na umu da u rujnu taj građevinski sektor mora biti živ.
-Volio bih red i mir u gradu, ali nema turizma bez gužve ni građevinskih radova bez buke – dodao je te napomenuo kako nije za zabranu već za ograničenje radova u nekom vremenskom intervalu.
Gradonačelnik je rekao kako se radovi mogu sukladno Odluci o komunalnom redu izvoditi čak do 22 sata, što ne znači da oni ne mogu to ograničiti. Predložio je da se ova vrsta radova ograniči na razdoblje od 8 do 14 sati.
-Ne bi trebalo toga biti previše, nisam primao previše prigovora, osim za torne i stalno ljudima objašnjavao da smo tu nemoćni. Ovom odlukom ograničavamo jednu vrstu djelatnosti – objasnio je te napomenuo kako se radovi ne mogu izvoditi nedjeljom i blagdanom.
Capor je rekao kako u pokušaju traženja mjere stvari ne ostanu na pola.
-Volio bih da odluka bude provedena kako je on zatražio jer smatra da neće biti provediva ako i dalje odzvanjaju radovi na gradilištima – objasnio je.
Potom mu je Potrebica rekao kako je nemoguće izgraditi kuću s 55 decibela buke, budući da se Capor stalno pozivao na tu granicu buke unutar povijesne jezgre.
-Ono što predlažete značilo bi da od danas u Dubrovniku nitko neće promijeniti banju – dodao je Potrebica. Istaknuo je kako je gradonačelnik ponudio kompromis.
Vijećnica Slavica Grkeš rekla je kako sve i da se odluka prihvati do nikakve promjene neće doći.
Osim toga, možda postoje investitori koji već imaju ugovorene određene radove pa će pretrpjeti štetu zbog njihove odluke. Gradonačelnik je rekao kako su odluke u kojima se sve zabranjuje već padale na sudu. I Maro Kristić rekao je kako je donositi sad odluku problematično zbog već ugovorenih radova. Smatra kako je ograničenje od 8 do 14 razumno razdoblje.
Zaključno je riječ uzeo Đuro Capor.
-Mi definiramo samo dvije vrste radova i da one nisu moguće u sljedeća dva mjeseca. Ne radi se o apsolutnim zabranama – rekao je. Ustrajao je na svom izvornom prijedlogu koji na kraju nije prihvaćen.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist