Aktualno

Nisam mislio otići tako glasno, tako obznanjeno

antun marecic02

Na oproštajnoj večeri za Antuna Maračića u Art radionici Lazareti okupili su se predstavnici dubrovačkog kulturnog, političkog i javnog života kako bi se uz druženje oprostili od bivšeg ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik, koji sutra odlazi u Zagreb.

– Meni je jako drago da  su se ljudi odazvali mom pozivu. Spontano se dogodila ova ideja. Ja nisam mislio otići tako glasno, tako obznanjeno. Htio sam se sresti s nekolicinom svojih prijatelja, suradnika koji su radili na ovim stvarima oko ukazivanja na ovu dramu  i procesa moje smjene. Ovdje sam bio 12 godina, živio sam u ovom gradu, živio sam u samoj galerji u kojoj sam radio i mogu slobodno reći da sam Dubrovniku i galeriji poklonio svojih 12 godina života. Naravno, i ja sam dosta toga dobio za uzvrat, mogućnost da radim, stvaram duhovne vrijednosti, produciram značajne izložbe, da tu zgradu učinim jednim centrom, metropoliziram grad u području umjetnosti. Ne mogu reći da nisam zadovoljan s onim što se dogodilo. No, nisam zamislio da se na ovoj točki dogodi kraj, zamislio sam da stvar ima svoj kontinuitet, da nastavim dalje raditi s programima koji su bili vrlo važni, takvi da bi se stvar još razgranala i povećala, i da bi galerija dobila na svojoj važnosti. Međutim taj je proces prekinut i ja odlazim – istaknuo je Antun Maračić.

Dodao je kako je očekivao reakcije podrške nakon odluke u njegovoj smjeni, ali ne do mjere do koje su se oni dogodili.

– Nisam mislio da će se pojaviti takav pokret. Skoro sve kulturne ustanove su reagirale, mnogi pojedinci, udruge, ustanove, a stvar još uvijek ne jenjava i to je nešto što mi daje moralnu satisfakciju i omogućuje mi i spoznaju o samom sebi na neki način. Ja nisam o sebi imao tako visoko mišljenje, a u ovoj nesreći ono se korigira. Ne želim biti tašt i prerepotentan. Zapravo ja sam u drugom planu. Mislim da je u prvom planu kultura ovog grada, duhovnost grada koja je temeljito ugrožena, galerija je zapravo paradigma jednog procesa duhovne devastacije i to je javnost prepoznala. Hoće li biti efekta ili će biti na bazi lajanja pasa i prolaza karavana to ćemo vidjeti – istaknuo je Maračić koji nam je rekao kako sutra odlazi u Zagreb gdje će se prijaviti na Zavod za zapošljavanje.

– To su moji prvi potezi, a dalje ćemo vidjeti – zaključio je.

Pročitajte još

Voda s izvorišta Palata i dalje nije za piće, i danas stižu cisterne

Dulist

SJAJNE VIJESTI IZ ZRAČNE LUKE Za London, Beč i Bruxelles letovi cijelu godinu!

Ivana Mijić Vulinović

Zbog mutnoće voda u dijelovima Dubrovnika nije za piće, osigurana opskrba cisternama

Dulist