Aktualno

Nikolina Farčić o zajmu iz gradske blagajne: Alternativa je – nerad!

grafiti tup 2

Društvo uredno podmiruje svoje kreditne obveze – rekao je gradonačelnik Mato Franković na temu pozajmice UTD Ragusi u iznosi od 360 tisuća eura. Najavio je i kako se to može pretvoriti u dokapitalizaciju.
Vijećnik Vlahušić predložio je kupnju zemljišta u Komolcu.
-Knjižnice u TUP ulaze kod privatnog trgovačkog društva te plaćaju najam – ističe te dodaje kako se na najam plaća i 25 posto PDV-a.
-Bilo bi dobro imati strategiju da Grad bude vlasnik 1/1 i da umjesto da dajemo kredit, kupimo Komolac za početak – iznio je jer se, dodao je, ne bi gubio novac na PDV.
Vijećnica Anita Bonačić Obradović rekla je kako je SDP bio protiv uvjeta financiranja i kredita.
-Prošle su dvije godine od kupnje, u TUP ćemo prebaciti ustanove, a gdje je priča o poduzetničkom inkubatoru i nižim najmovima – rekla je te istaknula kako se sad najam diže onima koji su već bili u prostoru bivše tvornice.
-Gdje je interdisciplinarni tim? Ni ne znam tko je u njemu. Imamo li izvješće, imamo li ideja? Ako ih nemamo, napravimo javno savjetovanje – rekla je dalje vijećnica te istaknula kako ne vidi plan i program i kad se misli početi.
Gradonačelnik je rekao kako je u vrijeme kupnje UTD Ragusa Jadran Barač tvrdio da je treba kupiti privatnik te da nije normalno da se Grad miješa u privatni posao. Novi predsjednik SDP-a Ivan tropan je bio ‘rukama i nogama’ protiv kupnje TUP-a, a on je tamo bio zakupac. Nova predsjednica, dodao je, kaže nismo bili protiv, ali ne pod tim uvjetima. Istaknuo je kako je ponuda Erste banke bila: Uzmi ili ostavi i da se TUP nije kupio, danas bi bio u rukama privatnika.
-UTD Ragusa normalno vraća kredit. TUP normalno funkcionira. Ovdje govorimo o potrebnim novcima za daljnja ulaganja – objasnio je te dodao kako ulaganje povećava vrijednost prostora i bolje uvjete za Društvo.
Đuro Capor rekao je kako se mijenjaju predsjednici HDZ-a pa sve ostaje isto, baš kao što je gradonačelnik rekao za SDP. Rekao je gradonačelniku da se sa svima obračunava na osobnoj razini te spominje Barača, Tropana pa i Tolića, iako je rekao da to ne radi. Franković mu je odgovorio kako je spominjao samo političke aktere.
Direktorica TUP-a i UTD Raguse Nikolina Farčić rekla je kako je dobro kupovati prostore jer je to jedini zalog da će Grad njima upravljati. Dotaknula se i PDV-a kojega je spomenuo Vlahušić te napomenula kako je to njihova zadanost.
-Iz PDV-a se vuku neki drugi fondovi koji na nacionalnoj razini servisiraju kreativce… – rekla je.
Osvrnula se i na povećanje cijena te naglasila kako je to bio temelj svega. One su išle čak do nešto manje od 300 posto.
-Obveze društva nisu samo krediti kamate već i razvojni projekti i green deal. Zelena i digitalna tranzicija naše su obveze. Naša obveza je napraviti i pristojne sanitarne čvorove. Sve su to obveze društva, a alternativa ovoj pozajmici jest da ne radimo ništa – naglasila je.

Ovo je kredit za uređenje u okviru TUP-a, smatra Vlahušić koji napominje kako u ovom prostoru ništa nije zaštićeno.

Maro Kristić pitao je koliko su troškovi kredita od dana uzimanja porasli na mjesečnoj razini. Naglasio je kako smatra da je kupnja TUP-a najbolja akvizicija Grada.

-Smisao je da taj prostor bude samoodrživ, a ovo je financijska injekcija kako bi se prostori stavili u funkciju da bi priča postala samoodrživa – dodao je.

 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist