Politika

NIKAD KRAĆA VIJEĆNIČKA PITANJA Gradonačelnik svima poručio – odgovorit ću pisanim putem

gradsko vijece lipanj 2023 3 1

Građanski odgoj i zabrana izvođenja radova na konstrukciji građevine teme su koje su gradski vijećnici otvorili na početku nove sjednice Gradskog vijeća. Uvođenje Građanskog odgoja kao pilot programa u barem jednu osnovnu školu predložili su vijećnici SDP-a. Anita Bonačić Obradović smatra kako je ključni trenutak za implementaciju ovog predmeta u sklopu izvannastavnih aktivnosti s obzirom na porast vršnjačkog nasilja i netolerancije. Prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova.
Vijećnik Srđ je Grad Đuro Capor tražio je, baš kao i na prošlog sjednici, da se zabrani izvođenje radova na konstrukciji građevine kao što je to bilo uvriježeno prije covid krize.
-Sve do 2. prosinca 2022. bilo je normalno da se tijekom ljeta zabrane bučni radovi na gradilištima, koji dopuštaju puno veću razinu buke od 55 decibela. Ne znam na koji način možemo tolerirati lupanje torni od 7 sati ujutro. Hoćemo li sve sljedeće godine, kao u vrijeme covida, imati dopuštene grube građevinske radove. Strašno puno građana je nezadovoljno činjenicom da u 7 ujutro doživljavaju buku od 120 decibela. Ako respektiramo grad i građane, vratimo odluku na poziciju kakva je bila prije covid krize – predložio je Capor.
Većinom glasova prijedlog je uvršten na dnevni red.
Nezavisni vijećnik Maro Kristić pokušao je predložiti dopunu dnevnog reda temom o sportu budući da se još uvijek nije sazvala tematska sjednica. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica nije prihvatio njegov prijedlog budući da nije poštivao propisanu proceduru. Uz to Kristić je zaradio i opomenu zbog zloupotrebe Poslovnika jer je pitao može li se na svakoj sjednici ponavljati isti prijedlog za dopunom dnevnom reda što je učinio Capor i na zadnjoj i na ovoj sjednici.
Nakon usvajanja dnevnog reda, krenula su vijećnička pitanja.
Maro Kristić istaknuo je kako Hrvatski telekom ostavlja se nered po prometnicama zbog polaganja optičkih kabela.
-Upozorite Hrvatski telekom da popravi gradsku infrastrukturu koja nije njihovo vlasništvo – rekao je Kristić gradonačelniku Matu Frankoviću, koji će mu dati pismeni odgovor na ovo pitanje. Drugo pitanje Kristia odnosilo se na vatromet.
-Svjedočili smo jednoj od najboljih ceremonija Otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, a upriličen je i vatromet, prema najavama i zadnji. Bez njega Igre više nikada neće biti iste. Nipošto ga ne treba ukinuti. Hoćete li ipak učiniti sve da se ova lijepa tradicija zadrži? – pitao je gradonačelnika.
-Vatrometa će biti za Otvaranje Ljetnih igara i Dočeka Nove godine, tako da nema straha – odgovorio je.
Vijećnik Ivan Cetinić pitao je u kojoj je fazi multifunkcionalna dvorana u Gospinom polju.
-U završnoj smo fazi i vjerujem da ćemo uskoro svjedočiti ishođenju građevinske dozvole – kratko je odgovorio.
Vijećnik Srđ je Grad Đuro Capor postavio je pitaje hoće li se osigurati neometano djelovanje DVD-a Komolac u prostoru u kojem danas djeluje.
-Ostaje li DVD u postojećem prostoru i hoće li ga Grad Dubrovnik temeljem ugovora Vodovoda i HEP-a otkupiti? – pitao je
drugo pitanje vezano je za izdanu dozvolu za Sumratin.
-Dozvola je izdana po starom GUP-u gdje se dopušta neprimjerena katnost. Do kojih je promjena došlo da su se stavovi Grada promijenili?Je li istinit podatak da je Grad Dubrovnik česticu prodao ne bi li pomogao investitoru da poveća volumen hotela? – pitao je.
Gradonačelnik je po pitanju prostora DVD-a Komolac odgovorio kako je sve to predmet istražnih radnji.
-Pitate za nešto što je primjer nelegalnosti. Da sam ja ulagao u tuđi prostor, a da za to nisam imao ugovor i da sam išao legalizirati tuđi prostor koji je kupio HEP, a da za to nisam imao ugovor, vjerojatno biste ili vi ili neki drugi dušebrižnici podnijeli kaznenu prijavu – odgovorio je.
Kad je riječ o Sumratinu, rekao je kako je Grad sve radio po zakonu, a pisano će vijećnika do u najmanjeg detalja o tome izvijestiti.

Vijećnica Anita Bonačić Obradović pitala je gradonačelnika što misli napraviti da se duborvačko gospodarstvo odmakne od  monokulture turizma. Drugo pitanje vezano je za promet, odnosno gradnju garaža.

Gradonačelnik Franković pisano će odgovoriti na njena pitanja.

Vijećnik Saša Škrabić (SDP) istaknuo je zabrinutost građana oko realizacije dvorane u Gospinom polju do početka Svjetskog rukometnog prvenstva.

-Hoće li se novim GUP-om na Pobrežju dozvoliti gradnja montažnih kuća, što je daleko dostupnija opcija? – pitao je dalje vijećnik.

Gradonačelnik je i njemu rekao kako će se pisano na njih očitovati.

Vijećnik Suverenista Krešimir Marković osvrnuo se na arbiražu po pitanju golfa na Srđu na kojoj je svjedočio i bivš predsjednik RH.

-Za što ste se vi zalagali, a za što ovaj čovjek tu u kantunu (Stjepan Mesić, op. a.)? – pitao je.

-Ne mogu odgovoriti na vaše prvo pitanje dok ne dobijem transkript. Mogu samo reći da sam ja bio na strani RH, a on na strani investitora – rekao je. Na  drugo pitanje odgovorit će pisano.

Marković je rekao kako mu je nedopustivo da jedan takav lik kakav je Mesić stoji na zidu Gradske vijećnice, budući da je počasni građanin Dubrovnika.

-Pozivam vas da ga opozovemo i da više nikada ne sotji na ovom zidu – rekao je Marković. Jasmin Deraković (DDS) pitao je za područje plaće Copacabana.

-Cesta u blizini plaže da je raskopana i prašnjava. Vidio sam da je sanacija započela, ali me zanima kad će biti završena – pitao je. Gradonačelnik je tek kratko rekao kako se dio radova iz njegovog pitanja odnosi na Aglomeraciju, a ostalo će mu odgovoriti pismeno.

Vijećnica Olga Muratti pitala je gradonačelnika vezano za pristupni put na Šipanu do jedne obitelji koja živi na osami, na što joj je rekao kako se u rebalansu proračun osiguravaju sredstva za taj projekt.

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ: Dubrovnik je nestao s filmske karte svijeta. Zameo ga vjetar!

Dulist

Plenković u Dubrovniku predstavio svoj tim ‘Zajedno za sve izazove’

Dulist

PREDSJEDNIČKI IZBORI Milanović u borbu za drugi mandat uz podršku SDP-a!

Dulist