Pred nama je novo, 12. izdanje Good Food Festivala koji nam od 6. do 19. listopada donosi bogat i raznovrstan program. Sve počinje street food festival ‘Foodravanje’, a završava tradicionalnom Dubrovačkom trpezom na Stradunu. Dio zanimljivog i raznvrsnog programa ove je srijede na konferenciji za medije održanoj u Akademisu Čingrija predstavio direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković.
Istaknuo je kako će ovaj sad već tradicionalni gastro festival obogatiti i večere s poznatim chefovima, a to su ove godine Ivan Pažanin, David Skoko, Marko Đurašević, Marijo Curić i Mario Mandarić.
-Imamo i tematsku večeru u Kazbeku, ali i Hercegovačku večer koja će svakako biti zanimljiva. Tu je i slatka festivalska ponuda, puno radionica već uobičajeno u Deši, ali i na drugim lokacijama, a tu su i Dva tjedna restorana s festivalskim menijima u velikom broju restorana – rekao je Drašković te dodao kako se ove godine uključilo čak 48 restorana iz grada, dva župska, sedam cavtatskih i konavoskih te četiri primorska.
-Zadovoljni smo da smo okupili ekipu koja nije samo iz grada i da su se odazvale i kolege iz našeg dubrovačkog klastera – dodao je te napomenuo kako se kroz sve priče iz programa provlači naravno i vino kroz vinske probe, a najavio je i gastro klub.
-Nadam se da će uz samu gastro tematiku biti uočljive i naše starinske riječi koje su naše babe, none i mame koristile, a koje izlaze iz opticaja. Kroz cijelu priču provlači se i projekt DURA-e Testeat s nizom radionica najviše usmjerenih djeci.
Potom su dio svog programa predstavili i sudionici festivala. Tako je Pave Miloglav istaknula kako Hotel Kazbek već niz godina sudjeluje na ovom festivalu s redovnom ponudom. Ove godine Dubrovčanima će predstaviti imotsku gastronomiju u suradnji s restoranom Tri Sunca. Za glazbeni dio večeri bit će zadužen Tedi Spalato.
Restoran Marco Polo u Dubrovniku ugostit će chefa Ivana Pažanina koji će s Irinom Brajčić i poznatim sommelierom Tonijem Ivetom pripremiti jelovnik od šest sljedova uparen s hrvatskim vinima. Na drugom događaju spojit će se Dubrovnik i Pag budući da Marcu Polu u goste dolazi vinarija Boškinac s Paga.
Ove godine Good Food Festivalu vrata otvara i Akademis Čingrija, čiji je program predstavila Hilarija Lozančić Benić. U ovoj će vili kuhati poznati chef David Skoko, dok će se u Akademisu Garište održati radionice o tome kako kombinirati maslinovo ulje i biskvit.
-Uživajte u festivalu i neka nas hrana i zajedništvo ponovno povežu – zaključila je.
Ljetnikovac Natali ugostit će chefa Marija Mandarića koji, kako je rekla Nika Benić, s njihovim sadašnjim chefom kuhinje Dujom Smajom dijeli godine rada, iskustva, ali i prijateljstva.
U Lazaretima nas pak čeka festival Foodravanje, na kojem će se, uz samu gastro ponudu, održati i koncerti koje će otvoriti Jurica Pađen i grupa Aerodrom, a sve će završiti nastupom Davora Gopca i Psihomodo popa.
-Čeka nas nikad bolji Good Food Festival – rekla je za kraj pročelnica Upravnog odjela za kulturu baštinu i turizam Julijana Antić Brautović.
Bogat program pogledajte ovdje.