Politika

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

ACI marina Korcula 6

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević reagirala je na HDZ-ovu konferenciju za medije, koja se održala ovog utorka u Dubrovniku. Na njoj su županijski i korčulanski HDZ-ovci gradonačelnicu optužili za aljkavost i nerad po pitanju rješenja temeljem kojega Grad Korčula mora platiti iznos od 2,1 milijuna eura na ime obeštećenja vlasnika oduzetih nekretnina, na kojima je danas autokamp.

-Grad Korčula je imao priliku do kraja 2018. riješiti plaćanje naknade bivšim vlasnicima zemljišta povoljnije i uz pomoć države, ali samo u slučaju da je isplatio naknadu vlasnicima, što tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Fabris nije želio učiniti. Umjesto toga, prekoračio je svoje ovlasti, odbio nagodbu od milijun eura bez informiranja i suglasnosti Gradskog vijeća i tako svojom samovoljom oštetio Grad Korčulu. Danas Gradu Korčuli prijeti ovrha od 2,1 milijun eura plus zatezne kamate temeljem pravomoćnih sudskih odluka, što će uvelike otežati funkcioniranje grada kojemu ovaj iznos čini skoro pola izvornog godišnjeg proračuna – ističe se u priopćenju kojega potisuje Silić Maroević. Gradonačelnica napominje kako se Korčuli i Korčulanima  uzima budućnost, a sadašnjost stavlja na čekanje.

-Grad Korčula i Korčulani su žrtve nepravednog sustava zbog kojeg su danas prisiljeni plaćati propuste ranijih vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini. Prethodni gradonačelnici Grada Korčule iz redova HDZ-a, Fabris i Kapelini, osam su godina bili na vlasti, od toga su do 2018. mogli djelovati po starom zakonu i nagoditi se s vlasnicima i dogovoriti otplatu u ratama. Umjesto toga, gradonačelnik Fabris je ponuđenu nagodbu neovlašteno odbio bez da je o tome informirao Gradsko vijeće, iako se radilo o vrijednosti nagodbe od milijun eura, što prelazi njegove ovlasti kao gradonačelnika. Mislio je da ako zabije glavu u pržinu kao noj da će ovrha nestati sama od sebe – vidimo kako je završilo – ističe Nika Silić Maroević.
Od rješenja Vrhovnog suda 2008. po kojem je Grad Korčula postao obveznik plaćanja naknade za deposedaciju bivšim vlasnicima zemljišta, do promjene Zakona 2018., bilo je više prilika da se problem ovrhe nad Gradom riješi u interesu Grada Korčule i Korčulana, ali i bivših vlasnika, dodaje. Također napominje kako izmjenama zakona nakon 2018., sporno zemljište prelazi u vlasništvo Republike Hrvatske, koja će za njega i naplaćivati 80 posto prihoda od najma, a sve će platiti Grad Korčula i to puno više nego što bi se platilo 2018.
-Znajući za svoju odgovornost i propuste nije čudo da Fabris pokušava skrenuti priču na konačnu sudsku procjenu vrijednosti oduzetog zemljišta po kojoj Grad Korčula mora platiti bivšim vlasnicima 2.1 milijun eura i kamate. Četiri instance su, nakon što je prva procjena sudski poništena kao preniska, navedenu procjenu potvrdile: Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo pravosuđa te Upravni sud u Splitu i Visoki upravni sud. I tijekom rasprave, te u žalbi i u tužbi je punomoćnik Grada Korčule prigovarao na visinu procjene, ali su svi ti prigovori odbijeni kao neosnovani. Posebno napominjem da je to druga procjena jer je prva već ranije ukinuta kao neodgovarajuća po žalbama i vraćena na ponovni postupak po uputi Ministarstva pravosuđa – ističe Silić Maroević.
-Tragično je kad se oko razlike u procjeni nekretnina iščuđava ministar Bačić u čiji djelokrug spadaju baš procjene i prostorno planiranje. Prije nego je išta komentirao trebao je provjeriti razliku u cijeni nekretnina između 2018. i 2023., kad je bivši gradonačelnik iz njegove stranke po dvostruko nižoj procjeni mogao sklopiti nagodbu, ali je to bez znanja Gradskog vijeća odbio. Nije niti čudo da se cijela stranka i državni aparat diže u obranu bivšeg gradonačelnika Fabrisa, umjesto da nam pomognu pronaći rješenje kojim bi se izbjegao kolaps Grada Korčule. Ova nepravda može snaći i druge gradove jer Vlada desetljećima dopušta da ih se lošim Zakonom dovede do bankrota – zaključila je gradonačelnica Korčule.

Pročitajte još

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist