Hrvatska

NI ZIMA NIJE ‘SRUŠILA’ KVADRATE Na cijeni su vile, privatni posjedi, stare kamene kuće…

Grad zidine pogled

Dubrovnik se, nimalo iznenađujuće, i proteklog mjeseca našao na listi gradova s najvećim oglašavanim cijenama kuća.

Naime, prema portalu Crozilla.com tijekom studenog su najveće oglašavane cijene zabilježene u Dubrovniku, Opatiji i Splitu, dok najniže cijene bilježe Vukovar, Bjelovar i Osijek.

Bez obzira na zimsko razdoblje i smanjenu potražnju, kuće na Jadranu i dalje drže cijenu, te su tijekom studenog bile znatno više od onih u brojnim gradovima u unutrašnjosti. Više cijene kuća na mjesečnoj razini zabilježene su tek u gradovima na moru, a Šibenik i Senj bilježe najveći porast.

Luksuzne vile, rezidencije, privatni posjedi ili stare kamene kuće na dobrim lokacijama – neke su od vrsta kuća koje su tijekom studenog u brojnim gradovima na Jadranu, pa tako i na području Dubrovnika, imale najviše oglašavane cijene „kvadrata“. Prosječna tražena cijena dubrovačkih kuća na portalu Crozilla.com tijekom studenog je porasla za 1,6 posto, pa se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 3663 eura.

Unatoč mjesečnom padu, visoke cijene kuća oglašavanih na ovom portalu tijekom studenog zabilježene su i u Opatiji i Splitu. Opatija bilježi mjesečni pad od 4 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“ spustila se na 2348 eura. Splitskim je kućama cijena pala za 2,7 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2216 eura.

Među povoljnijima a Jadranu, po pitanju cijena kuća oglašavanih na portalu Crozilla.com, tijekom studenog bili su gradovi poput Rijeke i Senja. Prosječna tražena cijena kuće u Rijeci je na mjesečnoj razini pala za 1,9 posto i iznosila 1191 euro po metru kvadratnom. Senj bilježi mjesečni porast cijena od 2,3 posto, a prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće iznosila je 1210 eura.

Lokacija je ključan faktor kod određivanja cijene nekretnina, pa tako, primjerice, na Jadranu cijene rastu proporcionalno s blizinom mora, a kuće su često skuplje i ako barem imaju pogled na more. Tako su i tijekom studenog u gradovima na Jadranu najviše oglašavane cijene imale kuće smještene uz obalu, te su nerijetko dosezale i milijunske iznose.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist