Zanimljivosti

NEZAMJENJIV Najzdravija namirnica našeg podneblja

placa peskarija0064

Luk je nezamjenjiva namirnica našeg podneblja, ali i drugih dijelova svijeta i različitih kuhinja, a ljudi ga vole na baš sve načine!

Poboljšava okuse mnogih jela, a i samostalno je vrlo ukusna namirnica. Osim u gastronomiji omiljen je i u prirodnoj medicini, a njegova ljekovitost poznata je svima. O njemu više donosi portal Alternativa za Vas.

Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama. Sastoji se od 89% vode, 9% ugljikohidrata, 1,7% vlakana, te minimalne količine proteina i masti. Najznačajnija vlakna u luku su fruktani koji potpomažu zdravu floru u crijevima.
Luk je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C – važnog za imunitet i lijepu kožu, vitamina B6 – važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline – esencijalne za stvaranje stanica, kalija – blagotvornog za tlak i zdravlje srca, te mangana – za zdravlje tkiva i kostiju.

Ljekovito djelovanje luka
Većina ljekovitih svojstava luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim spojevima. Mnogi ljekoviti spojevi iz luka djeluju u sinergiji te pomažu uravnotežiti zdravlje organizma. Među ljekovitim svojstvima luka ubrajaju se njegove sljedeće odlike: sprječava upalne procese, štiti zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, poboljšava probavu, smanjuje širenje virusa, čisti krv od toksina, čuva od dijabetesa, poboljšava raspoloženje, djeluje antibakterijski i antigljivično, poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane te štiti od raka.

Donosimo i pet najvažnijih ljekovitih svojstava luka:

1. Čuva zdravlje krvnih žila
2. Regulira šećer i štiti od dijabetesa
3. Značajna je pomoć kod raka
4. Osigurava miran san i dobro raspoloženje
5. Jača kosti, kosu i nokte

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist