Zanimljivosti

“Nezadovoljni smo uvođenjem zdravstvenog odgoja”

shutt škola

Na završetku trodnevne Obiteljske škole održane od 16. do 18. studenog u Dubrovniku sudionici su svoje stavove iznijeli u izjavi za medije.

Izjavu prenosimo u cijelosti:

– Mi, 50 obitelji okupljenih na Obiteljskoj školi u Dubrovniku, a sve s ciljem dobrobiti djece i cjelokupnog hrvatskog društva, izjavljujemo sljedeće:
Životno smo zainteresirani za kvalitetan i cjeloviti odgoj naše djece, u kojem spolni i zdravstveni odgoj imaju posebno važno značenje. Nakon često napornog radnog dana, roditelji u svojim obiteljima ulažu puno truda i energije, nesebično se angažirajući oko odgoja svoje djece. Našu prvotnu ulogu u odgoju naše djece priznaje i Ustav Republike Hrvatske (članak 63.), kao i svi drugi dokumenti, deklaracije i konvencije na međunarodnoj razini, a kojih je potpisnica i Republika Hrvatska.

Škola bi nam u ovoj ulozi trebala pomagati, a nipošto ne bi smjela preodgajati našu djecu. Nažalost, svjedoci smo činjenice da se kroz zdravstveni odgoj našoj djeci želi nametnuti jedna ideologija koja je sasvim suprotna našim roditeljskim nastojanjima i sustavu vrijednosti u kojem odgajamo našu djecu.

Jednako tako kao roditelji odgovorni za napredak i budućnost svoje djece izražavamo nezadovoljstvo, zabrinutost i zgražanje načinom uvođenja zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav, ne samo na način koji pokazuje potpunu nespremnost, nestručnost, neorganiziranost, nejasnoću, nepripremljenost nastavnika, kurikuluma i izvoditelja već na način da je upravo roditeljima uskraćeno pravo i sloboda da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece.

Tome se oštro protivimo i tražimo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da povuče svoju odluku i da omogući roditeljima da, u skladu sa svojim ustavnim pravima, odaberu između nekoliko programa onaj program koji je u skladu sa odgojnim vrijednostima roditelja, a sve s ciljem skladnog i cjelovitog odgoja djece – istiću u izjavi.

U radu škole čija tema je bila "Zagovaranje obiteljskih vrijednosti u društvu" sudjelovalo je 50 obitelji s područja Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

[FOTO] AKCIJA ČIŠĆENJA U Uvali Lapad izvučeno čak 300 kg otpada

Dulist

PRIJAVITE SE! Nacionalni park Mljet organizira natječaj za najbolju fotografiju!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1951. Rođen jedan od ravnatelja glazbenog programa Igara, proslavljeni dirigent Vjekoslav Šutej

Dulist