Vaše vijesti

Neozbiljnost čitave inicijative

regija192

Objavljujemo reakciju Ivice Bana na podatke i prikupljene potpise za peticiju koje su jučer na konferenciji za novinare iznijela Dubrovnik regija.

Prokletstvo Dubrovnika !

Ovih dana je nažalost neslavno propala još jedna dubrovačka regionalna inicijativa. Riječ je o peticiji (zahtjevu) za raspisivanje referenduma o Dubrovačkoj regiji kao posebnoj samoupravnoj i fiskalnoj jedinici u okviru Republike Hrvatske.  
Na internet peticiju
http://www.gopetition.com/petitions/peticija-za-opstanak-dubrovnika-kao-administrativnog-sr.html
njeni organizatori su prikupili manje od 450 potpisa, a na papirnatu peticiju navodno 6.015 potpisa prikupljenih na području Dubrovačke regije od Prevlake do Neuma, bez Korčule i Lastova,  što je manje od potrebnih najmanje 10% potpisa birača od 83.444 upisanih birača (prema popisima birača s posljednjih izbora) za područje Dubrovačke regije s Korčulom i Lastovom, odnosno od 67.468 upisanih birača za područje Dubrovačke regije bez Korčule i Lastova.

Neozbiljnosti i netransparentnosti čitave inicijative osim kontroverzne ekipe organizatora te peticije okupljene oko Igora Žuvele i njegove "obiteljske" udruge bitno je doprinijela i okolnost da je ta peticija bila zamišljena kao neobvezatna politička anketa, a ne kao obvezujući političko-pravni zahtjev, te da se papirnati tekst peticije za referendum bitno razlikovao od teksta te iste peticije za
referendum na Internetu, pošto se u papirnatom tekstu peticije nigdje nije spominjao zahtjev za posebnim samoupravnim i fiskalnim statusom Dubrovačke regije, već samo zahtjev za opstanak Dubrovnika kao regionalnog središta.

Ali ipak kruna neozbiljnosti i netransparentnosti je objavljivanje broja prikupljenih potpisa na peticiju nakon više od tri tjedna od službenog završetka prikupljanja potpisa, kad su na nju svi više zaboravili, te uručivanje te peticije županu Dubrovačko-neretvanskom umjesto Vladi RH. Možda je župan Dubrovačko-neretvanski stvarni naručitelj i organizator prikupljanja potpisa na tu peticiju, ali raspisivanje (savjetodavnog) referenduma o regionalnom (pre)ustroju je ipak u nadležnosti Vlade RH, a ne župana bilo kojeg, pa i Dubrovačko-neretvanskog.  Konačno, odluka o novom regionalnom (pre)ustroju je u nadležnosti Hrvatskog sabora, a ne Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije.        

Tako je zbog kontroverzne ekipe organizatora i loše, neozbiljne i netransparentne organizacije peticije za duže vrijeme potrošena još jedna dobra dubrovačka regionalna inicijativa.Dubrovnik nažalost nikako da iznjedri neku političku inicijativu koju bi vodili pametni, obrazovani i pošteni politički aktivisti. Za Dubrovčane je to izgleda do daljnjega nerješiv problem, nešto poput kvadrature kruga.

Ivica Ban, Dubrovnik

Pročitajte još

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist