Županija

NEMAJU PROBLEMA S DEMOGRAFIJOM U Smokvici lani dvostruko više rođenih nego umrlih

beba

Već drugu godinu zaredom u otočkoj Općini Smokvica bilježi se pozitivan prirodan prirast. Naime, u 2019. godini bilježe 13 novorođenih i 7 umrlih.

-Iako još uvijek nisu dostupni službeni podaci Državnog zavoda za statistiku, prema podacima mjesnih kroničara 2020. godina je počela najboljim mogućim vijestima – ističu iz Općine Smokvica. Vjeruju da je jedan od razloga ovakvog rezultata i njihov demografski program pod nazivom ‘Sritna dica, sritna Smokvica’, kojeg su pokrenuli 2018. godine.

-A na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća dodatno osnažili podizanjem naknade za novorođene. Općinsko vijeće je uz aktivno sudjelovanje oporbe jednoglasno izglasalo povećanje naknade za novorođene – naglašavaju iz Općine.

Tako je umjesto dosadašnjih 5000 kuna za svako novorođeno dijete izglasano povećanje za 1. dijete od 5.000 kuna, 2. dijete 10.000 kuna, 3.dijete 15.000 kuna, 4. dijete 20.000 kuna i 5. dijete 25.000 kuna. Uz navedene naknade za novorođenu djecu, u 2020. godine demografski program pod nazivom ‘Sritna dica, sritna Smokvica’ sadržava i sljedeće poticajne mjere financiranja vrtića u 100-postotnom iznosu, darove za djecu od vrtićke dobi do četvrtih razreda osnovne škole povodom božićnih blagdana, seta od 10 bilježnica za svakog osnovnoškolca, financiranja dodatne autobusne linije za učenike i studente, financiranja autobusnih karata za učenike i studente koji se školuju van otoka Korčule i 11 fakultetskih stipendija za studente u iznosu od 800 kuna mjesečno.

-Općina Smokvica već drugu godinu pokazuje i dokazuje da se uspješna borba s poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina. Nadamo se da će naš primjer slijediti i ostale lokalne samouprave kako na otoku tako i šire – zaključuju iz Općine.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist