Aktualno

Nema više alkohola ‘u parkiću’?

alkohol gradac

U fazi smo oblikovanja konačnog prijedloga koji će se odnositi na konzumiranje alkohola na javnim mjestima za mlađe od osamanaest godina.

Ono što je zakon relativno ‘usustavio’, samo ćemo dodatno utvrditi na javnim mjestima, s obzirom na praksu mladih gdje oni često prakticiraju konzumaciju alkohola – komentira za DuList najavu zabrane konzumacije alkohola na javnim mjestima Matija Čale Mratović, predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda Grada Dubrovnika. Napominje i kako će ideja sama po sebi biti iznimno teško ostvariva. Dodaje i pozitivnu i negativnu stranu priče o alkoholiziranju mladih.

– Ne bih rekla da imamo veliki problem konzumiranja na javnim površinama. No, gledajući na podatke s kojima raspolažemo, naša djeca i mladi nažalost značajno više konzumiraju alkohol u zatvorenim prostorima nego na javnim površinama, dakle na mjestima gdje to uspijevaju ‘uz pomoć’ odraslih. Dakle, radi se o kafićima i sličnim ugostiteljskim objektima, te trgovinama gdje kupuju alkohol, kao i na kućnim tulumima. Uspoređujući s konzumiranjem alkohola na javnim površinama, dolazimo do brojke od 6 posto mladih koji ga zaista konzumiraju na javnim mjestima. Uglavnom se radi o zatvorenim prostorima. Nije velik problem, no ipak… – kaže Čale Mratović.

– Svjesni smo kako ta mjera sama po sebi neće učiniti veliku promjenu, pa ipak, odluka je pokrenuta u proteklom sastavu Gradskog vijeća, te smo odlučili nastaviti s uredbom i provođenjem iste. Sad samo nastavljamo njihov rad i planiramo nove aktivnosti, te se ovo privodi kraju – kaže Čale Mratović.

Opširnije o ovoj uvijek aktualnoj temi možete pročitati u novom broju DuLista, koji je od utorka u prodaji.

Pročitajte još

Potres u Crnoj Gori, osjetio se i u Dubrovniku

Dulist

NEVIĐENO Pogledajte gdje se našao okretat

Dulist

NOVI PAKET VLADINIH MJERA Struja i plin poskupljuju 10 posto!

Dulist